Actualitate

Studenţii medicinişti susțin o campanie anti-tuberculoză în cinci licee

<p />Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca va derula, între 19 şi 23 martie, o campanie de informare a elevilor de liceu în scopul prevenirii tuberculozei, depistării acesteia la scurt timp după apariţia unor simptome, precum şi conştientizării tinerilor asupra obligaţiei de a urma riguros tratamentul specific acestei boli contagioase cauzate de bacilul Koch.

Campania se va desfăşura în cinci licee din Cluj-Napoca - Colegiile „Iulian Pop”, „Emil Racoviţă” şi „George Bariţiu” şi Liceele „Gheorghe Şincai” şi „Nicolae Bălcescu”, unde studenţii medicinişti vor discuta cu elevii din clasele IX-XII despre cauzele acestei boli, profilaxie, modul de manifestare şi tratament, în vederea formării unei minime culturi medicale.

Totodată, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie vor organiza, vineri, 23 martie, în Piaţa Mihai Viteazul, între orele 14,00 şi 16,00, un program cu impact vizual, axat pe ideea că România se află pe primul loc în Europa în privinţa numărului bolnavilor de tuberculoză.

Scopul campaniei este de a trage un nou semnal de alarmă asupra acestei boli, în preajma Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Tuberculozei, care este marcată anual, la 24 martie.

Tuberculoza se localizează în plămâni, dar poate afecta şi alte părţi ale organismului - sistemul osos şi creierul. Când o persoană bolnavă de TBC tuşeşte sau strănută, microbii se răspândesc în aer. Contaminarea se produce când inspirăm aceşti microbi. Boala poate fi transmisă şi prin consumul de lapte nepasteurizat de la vaci bolnave de TBC. Perioada de incubaţie a bacilului este de 4-12 săptămâni, dar infecţia poate să persiste luni sau ani înainte de declanşarea bolii.

Un bolnav este contagios mai multe săptămâni după începerea tratamentului. TBC-ul se manifestă prin starea de slăbiciune generală, pierderea în greutate, febră şi transpiraţii nocturne. Bolnavul tuşeşte persistent, are expectoraţii cu sânge şi dureri în piept. (Agerpres)

Ultimele Stiri
abonare newsletter