Actualitate

Ministerul Sănătății reduce „sejurul” în spital

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/19/05-salon pacienti bolnavi spitalul militar rp 01.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Românii vor fi nevoiți să stea mai puţine zile internaţi în spital, pentru a se alinia la media europeană.</p>

De anul acesta, românii vor sta internaţi mai puţin în spital din cauză că, în ţara noastră, numărul zilelor de spitalizare este cu patru-cinci mai mare decât media europeană. Astfel, tratarea unor afecţiuni este foarte scumpă şi greu de suportat de spitale.

În spitalele din judeţul Cluj, în ultimii 10 ani, numărul zilelor de internare a fost de peste 1,7 milioane zile în fiecare an.  

Românii stau internaţi în spital cel mai mult dintre toţi europenii, potrivit unui document al Ministerului Sănătăţii, de acum doi ani, în care se propune reforma sistemului sanitar. Astfel, România înregistrează 215 internări la o mie de locuitori, în timp ce rapoartele întocmite de Banca Mondială arată că ratele de spitalizare variază în alte ţări europene între 128 la mia de locuitori în Marea Britanie şi 214 în Cehia.

Cel mai probabil, numărul zilelor de internare nu s-a diminuat foarte mult din 2010 până în prezent deoarece această problemă a intrat din nou în atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii care a pregătit un proiect de ordin prin care se vor reduce zilele de internare pentru toate bolile. Conform documentului se va modifica durata zilelor de spitalizare pentru toate afecţiunile astfel încât acestea să nu depăşească duratele medii raportate în cursul anului trecut ca fiind realizate.

Prea multe zile de spitalizare sărăcesc spitalele

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a declarat că bolnavii stau prea mult în spital în anumite cazuri, lucru care este foarte costisitor pentru unele afecţiuni, cum ar fi de exemplu rectoscopia sau unghia încarnată.

„La noi stau cu trei, patru, cinci zile mai mult decât media europeană. S-a luat media spitalizărilor din ultimii ani, corelată cu practica internaţională şi s-a făcut pentru fiecare specialitate lista cu durata optimă de spitalizare pe diferite grupe de afecţiuni”, a afirmat Ritli Ladislau.

Cât vom sta internaţi pentru fiecare boală

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sănătăţii, pentru bolile infecţioase durata optimă de spitalizare este de şapte zile, pentru boli profesionale 10 zile, cronici 12 zile, hemodializă trei zile, pneumoftiziologie 33 de zile, radioterapie 12 zile, reumatologie opt zile, oftalmologie patru zile, urologie şapte zile.

1,7 milioane zile de internare pe an

În judeţul Cluj, numărul total al zilelor de spitalizare dintr-un an depăşeşte, în medie pe an, 1,7 milioane. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, cele mai multe zile de internare din ultimii 12 ani au fost în anul 2002, mai exact, 2.042.785.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter