Actualitate

Problema rezistenţei la antibiotice, supusă votului Parlamentului European

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/27/05 rares niculescu pdl _sc_10.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Deputatul european Rareș Niculescu a fost desemnat raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pentru dosarul privind rezistența la antibiotice.</p>

Raportul privind „Planul de acțiune pentru combaterea amenințărilor în creștere legate de rezistența la antibiotice” va fi supus aprobării Parlamentului în toamna acestui an. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), antibioticele ar putea deveni complet inutile în tratamente, datorită utilizării greșite și excesive a acestora. În agricultură, utilizarea în cantități mari a antibioticelor, în creșterea animalelor, reprezintă de asemenea o cauză a dezvoltării rezistenței la acest tip de medicamente. Având în vedere gravitatea situației, OMS consideră că am putea vorbi deja despre o perioadă „post-antibiotice”.

În fiecare an, bacteriile rezistente la antibiotice provoacă decesul a aproximativ 25.000 de oameni. Pe lângă prevenirea pierderilor de vieți omenești, rezistența anti-microbiană determină costuri de sănătate suplimentare şi pierderi de productivitate de cel puţin 1,5 miliarde de euro.

Deputatul european Rareş Niculescu a declarat că în zootehnie, utilizarea de substanţe antibiotice pentru stimularea creşterii a fost interzisă în 2006. Cu toate acestea, rezistența mai mare la antimicrobienele frecvent utilizate în medicina veterinară determină pierderi de producţie, creşterea costurilor şi a riscurilor profesionale pentru agricultori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter