Actualitate

Spune-mi unde locuiești și îți spun dacă riști infarctul

Mediul în care trăim ar putea fi un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, la fel de important ca vârsta sau sexul.

Locul în care trăim ar putea influența riscul  de a face boli de inimă. Foto: pexels.com Locul în care trăim ar putea influența riscul de a face boli de inimă. Foto: pexels.com

 

 


Cercetătorii au folosit unelte neașteptate pentru a ajunge la această concluzie: Google Street View și inteligența artificială.

 


O echipă de cercetători a descoperit că locul în care alegem să trăim ar putea influența semnificativ riscul  de a face boli de inimă grave, precum infarctul miocardic sau angina pectorală. Această concluzie a fost trasă după ce oamenii de știință au analizat peste 530.000 de imagini stradale utilizând Google Street View și inteligența artificială.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe șapte zone urbane din Statele Unite, împărțite în 789 de microzone.  Imaginile din aceste zone au fost scanate de un tip de software de învățare profundă. Imaginile scanate în lung și în lat au fot apoi corelate cu ratele de boli de inimă detectate în fiecare dintre zone. 


Google Street View și AI, unelte neașteptate în prevenirea bolilor de inimă 

În urma analizei, cercetătorii au constatat că persoanele care locuiau în zone dens construite, fără spații verzi și cu drumuri proaste, erau mai predispuse la boli de inimă decât cele care trăiau în medii mai prietenoase. Inteligența artificială a prezis aproximativ 63% din variabila  ratei bolilor de inimă doar pe baza imaginilor disponibile.

CITEȘTE ȘI:
Se poate detecta cancerul cu 7 ani înainte de declanșare? Oamenii de știință au făcut o descoperire

Indiciile dintr-o fotografie care pot evidenția un risc cardiovascular mai mare includ densitatea construcțiilor, prezența fisurilor pe drumuri și lipsa copacilor care să purifice aerul. Aceste elemente sunt adesea asociate cu un trafic ridicat și o calitate mai slabă a aerului, confirmate în multe cazuri de petele de smog de pe clădiri.


Inteligența artificială poate prezice 63% din riscul de boli coronariene bazat pe imagini stradale

„Identificarea factorilor de mediu care influențează riscul cardiovascular ar putea juca un rol important în orientarea unei planificări urbane la scară largă, mai atente la sănătatea inimii noastre", a explicat profesorul Sadeer Al-Lindi, care a condus proiectul.

Construirea unor zone cu mai puține clădiri, cu mai mult verde ar putea îmbunătăți semnificativ situația și ar reduce incidența bolilor de inimă în rândul populației, sugerează studiul.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Descoperire neașteptată. Legătura genetică surprinzătoare între două boli cumplite

abonare newsletter