Actualitate

Clujul, sub cod galben de caniculă! Cum putem face față căldurii și ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă.

Județul Cluj se află sub cod galben de caniculă, săptămâna aceasta fiind înregistrate temperaturi ce vor depăși 30 de grade Celsius. Cum putem face față căldurii și ce alimente trebuie să consumăm, aflați în cele ce urmează.

Cum putem face față căldurii și ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă | Foto: depositphotos.com Cum putem face față căldurii și ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă | Foto: depositphotos.com

 

 


În săptămâna 8-14 iulie, Clujul va fi sub cod galben de caniculă, fiind înregistrate temperaturi ce vor depăși 30 de grade Celsius. Astfel, sănătatea noastră ar putea fi pusă în pericol, însă putem face anumite lucruri și consumăm anumite alimente ce ne-ar putea ajuta în a suporta mai bine căldura. 

 


În următoarele zile va fi atât de cald, încât până și iubitorii de soare și căldură se vor plânge de temperaturile exagerate. Tocmai de aceea, trebuie să ne pregătim și protejăm corpul de valul canicular ce va domina aproape întreaga țară în următoarea perioadă. 

Astfel, venim în ajutorul vostru cu o serie de lucruri pe care le puteți face și o gamă largă de alimente pe care le puteți consuma pe perioada caniculară. 


Lucruri pe care le puteți face pe timp de caniculă 

1. Protejează-ți casa. Folosește ventilatoare, umbrește ferestrele, schimba becurile tradiționale cu cele led, scoate electrocasnicele din priză și aerisește-ți camera pe timp de noapte. Aceste trucuri vor face ca locuința ta să fie mai confortabilă în această perioadă. 

2. Hainele potrivite. În casă e recomandat să porți cât mai puține haine, iar când ești afară, încearcă să porți haine largi, ușoare și de culoare deschisă, dar și o pălărie cu boruri largi, de aproximativ cinci până la șapte centimetri, care să facă umbră la nivelul gâtului, nasului și urechilor. Folosește de asemenea și o cremă cu protecție solară de cel puțin 30 pe tot corpul, inclusiv pe față. 


3. Evită anumite medicamente. Anumite medicamente îți pot afecta abilitatea corpului de a rămâne hidratat și de a răspunde la supraîncălzire. Fii atent la medicamentele care contractă vasele de sânge (vasoconstrictori), scad tensiunea arterială (beta blocante), elimină sarea și apa din organism (diuretice) sau tratează anumite boli psihiatrice (antidepresivele sau antipsihoticele). 

4. Reducerea activității fizice. Deși în general este sănătos să facem mișcare, în perioada caniculară este nevoie să reducem activitatea fizică. Nu de tot, dar antranamentele să fie ceva mai lejere, ușoare, tocmai pentru a nu vă solicita corpul prea mult.


5. Dușuri călduțe și dese. Deși ideea de un dus rece pare incredibil de bună, s-ar putea ca un dus cu apă călduță să te ajute mai mult decât ai crede. Dacă faci dușuri călduțe și dese într-o zi caniculară, s-ar putea să poți suporta mai bine căldura. 

Alimentele care ne hidratează și ne ajută în zilele toride de vară 

Alimentele și băuturile sunt extrem de importante în această perioadă caniculară. Corpul nostru va reacționa la caniculă în funcție de modul în care este alimentat. Tocmai de aceea, trebuie să-l hidratăm cât de bine de poate. 

  • Fructe: pepene verde și pepene galben, mere, pere, caise, piersici, cireșe, vișine, smochine, mango.
  • Legume: roșii, castraveți, ardei, conopidă, vinete, dovlecei, fasole verde.
  • Cereale integrale: orez, pâine neagră cu semințe, fulgi de ovăz.
  • Produse lactate
  •  Sucuri din fructe și legume, smoothie-uri făcute în casă. 

În cazul băturilor nu sunt foarte multe de zis. Apa e cel mai bun prieten al omului în această perioadă, însă poate fi combinată cu alte ingrediente care sporește hidratarea și, implicit, rezistența la căldură. 

Ce putem pune în apă? 

  • lămâie 
  • castravete
  • frunze de mentă 
  • fructe proaspete de sezon 

Un alt truc este să optați pentru apa cu cocos. Această băutură este foarte răcoritoare, cu puțin zahăr și bogată în elemente nutritive, cum ar fi potasiul.

Un pahar de lapte cu cacao rece, ceaiul și cafeaua în cantități rezonabile și supa sunt alte lichide care sunt extrem de hrănitoare și hidratante ce vă vor oferi o mare cantitate de lichide si de fibre.

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Urmează zile DE FOC în România! Clujul, sub COD GALBEN de caniculă.

Simți că te topești din cauza caniculei? Iată cele mai utile și ieftine trucuri prin care să-ți răcorești casa în zilele toride de vară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter