Social

Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia în instanță

Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia în instanță.

Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia în instanță | Foto: depositphotos.com Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia în instanță | Foto: depositphotos.com

 

 


 

În urma recalculării, peste 82% din pensii au fost majorate, adică aproape 4 milioane de seniori vor primi pensii mai mari. În același timp, peste 800.000 vor rămâne cu același venit.


 

Astfel, pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei pot contesta decizia de recalculare, afirmă Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii. 


Totuși, Baciu recomandă celor care se află în această situaţie să se adreseze iniţial caselor teritoriale, pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestaţie în instanţă. 

„Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greșit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege. Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluție”, a declarat Daniel Baciu. 


Citește și:
Se recalculează pensiile. Nimeni nu va avea pensie mai mică!

De asemenea, Baciu a explicat că începând de săptămâna viitoare numărul salariaților de la birourile de relații cu publicul de la casele teritoriale de pensii va fi suplimentat tocmai pentru pensionarii care au nelămuriri în legătură cu modul în care au fost recalculate pensiile. 

„Noi ne așteptăm ca o mare parte dintre pensionari să vină să se intereseze cu privire la această decizie de recalculare, iar noi să fim cu toții în măsură să oferim aceste relații tuturor. Deci trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audiență la directorul instituției, fie prin birourile de relații cu publicul și ca ultimă soluție aș vedea eu această posibilitate de a merge în instanță”, a mai adăugat Daniel Baciu. 


Mai mult, acesta a explicat că cele mai mari majorări de pensii se vor înregistra în cazul celor care au muncit și cotizat o lungă perioadă de timp și care s-au pensionat înainte de anul 2019. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Data la care intră pensiile românilor pe card, în august 2024

Guvernul în impas. A rămas fără bani de salarii și pensii.

abonare newsletter