Actualitate

Casa nZEB, parte din Caravana ROENEF, a fost la Cluj-Napoca. Clujenii au putut afla noutăți despre casele cu consum aproape zero de energie (P)

Caravana Eficienței Energetice, proiect organizat de ROENEF și ING Bank România, a fost joi la Cluj-Napoca. O casă eficientă energetic a fost expusă pe platoul dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă până vineri, inclusiv.

Mihai Moia, director executiv ROENEF și Vali Bota, Office Manager ING Bank Cluj-Napoca. Sursa foto Roenef Mihai Moia, director executiv ROENEF și Vali Bota, Office Manager ING Bank Cluj-Napoca. Sursa foto Roenef

 

Clujul a fost cel de-al cincelea oraş cuprins în turneul naţional al caravanei (16 septembrie - 11 octombrie), după Iaşi, Constanţa, Braşov și Oradea, urmând în viitorul apropiat să ajungă la Timișoara.


„Am venit cu o casă demonstrativă nZEB, în ideea de a promova soluțiile de creștere a performanței energetice a clădirilor, pentru a arăta cum ar trebui să se construiască la standarde nZEB, acestea fiind o cerință obligatorie în legislația din România pentru construcțiile noi. De asemenea, pentru a ne atinge ținta la nivel național în ceea ce înseamnă renovarea clădirilor, automat trebuie să avem o rată mult mai mare de renovări aprofundate. Acest lucru înseamnă că ar trebui să avem energy saving de peste 60%. Nu putem să facem acest lucru fără o serie de măsuri integrate, de performanță energetică a clădirilor, și am vrut să le arătăm tuturor celor interesați că se poate. O casă construită corect înseamnă să se implementeze aceste măsuri în mod integrat. Există o metodologie de calcul a performanței energetice a clădirilor care stabilește ce nivel de consum de energie trebuie să aibă casa sau clădirea și un auditor energetic, un specialist, poate să ajute beneficiarul cu măsurile pe care să le implementeze, pentru că ele diferă în funcție de amplasamentul clădirii, de zona climatică în care se construiește casa”, a declarat Mihai Moia, director executiv al Asociației ROENEF.
 

Foto Casa nZEB. Sursa foto Monitorul de Cluj

Ceea ce pot vedea clujenii este un model al unei astfel de case, care conţine toate principiile importante de conformare la nivel de anvelopă, parte vitrată şi parte opacă. Începând de la partea de fundaţie, cu placa spre sol izolată corespunzător, faţada în sistem ventilat sau cu termosistem, acoperiş înclinat sau acoperiş terasă, ferestre, uşă de acces, sistem de umbrire, și ferestre de mansardă. Pe partea de instalaţii, există pompe de căldură, ventilaţie cu recuperare de căldură, sistem de încălzire/răcire în pardoseală, sistem de automatizare şi panouri fotovoltaice. Toate acestea împreună sunt cerințe minime care permit atingerea standardului nZEB.


László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Sursa foto  Monitorul de Cluj

László Borbély: „Este unul dintre evenimentele importante”

La deschidere a participat și László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
„Ceea ce vedeți aici este unul dintre evenimentele importante. Pe aceeași tematică, am fost la Iași, unde studenți și profesori ne-au arătat 21 de posibile altfel de renovări de locuințe smart cu eficiență energetică. Ce înseamnă asta? Înseamnă consum mai puțin, înseamnă că este și mai ieftin, dar trebuie să ajutăm și cetățenii să conștientizeze acest lucru, iar noi coordonăm acest aspect. România are de 3 ani o strategie care înseamnă vreo 12 miliarde de euro până în 2030 (...). Trebuie să luăm decizii legislative pentru a-i ajuta pe cei care, din păcate, nu au mulți bani. Există un fond social european care s-a înființat în 2024 și sperăm ca de anul viitor să fie posibil să dăm unele ajutoare acelor familii care sunt nevoiașe și nu au atât de mulți bani să investească în astfel de soluții”, a transmis László Borbély.

Marius Moia, director executiv al  Asociației ROENEF

La cât se ridică costurile?

O casă la standardele actuale, adică aproape zero energie, o casă unifamilială, cu o suprafață de 120 de metri pătrați utili, poate însemna un cost între 900 și 1.200 de euro/mp.


„La interior, casa este echipată cu o pompă de căldură aer-aer, care poate face atât partea de încălzire pe timpul iernii, chiar și încălzirea prin pardoseală, cât și partea de climatizare/răcire pe timpul verii, aducând aer proaspăt. Pe acoperișul clădirii sunt dispuse panouri fotovoltaice, iar în partea de jos, găsim bateria de stocare a energiei, respectiv inventorul la curent prin panouri fotovoltaice. Casa mai este dotată și cu un sistem, un mic HUB prin care putem controla toate utilitățile din casă, respectiv încălzirea, răcirea, jaluzelele de la tâmplărie și de la ferestre. O casă la standardele actuale, adică aproape zero energie, o casă unifamilială, cu o suprafață de 120 de metri pătrați util, ar putea avea un cost aproximativ care se ridică între 900 și 1.200 de euro/mp. Beneficiile sunt date de faptul că vom avea, pe lângă facturi scăzute la utilități, un climat sănătos, fără alergeni și fără praf în casă”, a transmis Emanuel Megyesi, auditor energetic la AAECR.

 

Directorul de programe al Asociaţiei ROENEF, Andrei Iorgulescu. Sursa foto Monitorul de Cluj

Directorul de programe al Asociaţiei ROENEF, Andrei Iorgulescu, a spus, de asemenea, că această casă demonstrativă, prezentă la Cluj-Napoca, înglobează, totodată, cele mai noi tehnologii de eficientizare energetică.


„Avem un sistem care integrează inteligent toate sistemele, sistemul de oprire, jaluzelele exterioare etc, toate sunt comandate din aplicație, care ne permite să le controlăm în funcție de nevoi, de luminozitate etc, având multiple opțiuni”, a declarat Andrei Iorgulescu.

La eveniment, au luat parte și reprezentanți ai ING Bank România, sponsorul principal al acestui proiect. Participanții au putut să afle direct de la aceștia cum poate sprijini banca alegerile sustenabile ale clienților și tranziția lor către economia verde. De asemenea, au putut afla mai multe despre modul în care își pot finanța proiectele, prin soluții adaptate pentru toate liniile de business. 


Clujenii au putut afla noutăți despre casele cu consum aproape zero de energie

Publicul, format fie din specialişti, fie din persoane interesate de acest domeniu, a avut ocazia să participe vineri la seminare şi prezentări interactive care au avut ca scop informarea cu privire la cele mai avansate tehnologii din domeniu, dar şi despre exemple de bune practici pentru optimizarea consumului energetic al clădirilor.

Caravana ROENEF este proiectul dedicat promovării eficienţei energetice pentru clădiri şi informării populaţiei, organizat de ROENEF şi ING Bank România - sponsorul principal, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României şi companiile: Alukonigstahl, Aluprof România, Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Peri România, Rockwool, Saint-Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, Ursa România, Velux şi Fibran - ce au pus la dispoziţie soluţiile şi echipamentele de înaltă eficienţă energetică implementate în casa demonstrativă nZEB.
Organizatorii caravanei urmăresc creşterea gradului de informare, la nivelul populaţiei, cu privire la beneficiile pe care le aduce eficienţa energetică în locuinţe, atât din punct de vedere economic, cât şi din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii.

Conform unui studiu Ipsos pentru ING, 83% dintre proprietarii care au decis, în ultimii 3 ani, să îşi renoveze locuinţele au luat odată cu renovarea şi măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor lor. Studiul a indicat, însă, că dincolo de câteva măsuri de bază pentru reducerea consumului, încă nu ştiu tot ce ar putea face pentru facturi mai mici şi consum mai puţin poluant. În doar unul din 5 imobile s-a reuşit reducerea semnificativă a consumului de kwh necesari pentru încălzirea şi iluminatul casei cu mai mult de 60%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter