Actualitate

Primul tren electric, în circulație de luna viitoare. Când vor ajunge pe rutele regionalei Cluj trenurile poloneze?

Primul tren electric, din cele 37 care vor circula și pe rutele regionalei Cluj, va intra în operare din luna noiembrie. Trenurile poloneze vor atinge 160km/h.

Primul tren electric, din cele 37 care vor circula și pe rutele regionalei Cluj, va intra în operare din luna noiembrie.|Foto: ARF-Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook Primul tren electric, din cele 37 care vor circula și pe rutele regionalei Cluj, va intra în operare din luna noiembrie.|Foto: ARF-Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook

 

 


Primul tren nou Alstom, din cele 37 de trenuri electrice care vor oferi servicii publice de transport feroviar, cu rute prin județul Cluj, va intra în circulație de la mijlocul lunii noiembrie.

CITEȘTE ȘI: 
Zeci de trenuri electrice, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație de luna viitoare

În prima parte a anului viitor, alte 11 trenuri vor ajunge în România și vor intra în circulație pe principalele trasee feroviare din țară. 


Primul tren electric, pe ruta București-Brașov

Primul tren din garnitura de trenuri electrice RE-IR1 Alstom Coradia va intra pe ruta de circulaţie Bucureşti Nord-Ploieşti Vest-staţiunile de pe Valea Prahovei-Braşov, din 15 noiembrie 2024. 

Primul tren electric adus din Polonia, în circulație din noiembrie|Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară-Facebook

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în transparenţă decizională proiectul de decizie a preşedintelui ARF pentru aprobarea încheierii primului act adițional la contractul de servicii publice atribuit CFR Călători, în vederea intrării în operare a primului tren din cele 37 de trenuri electrice. 


Trenuri electrice pe rutele din Cluj, în circulație din 2025

Ulterior, în prima parte a anului 2025, pe măsură ce restul de 11 trenuri vor intra în parcul ARF şi predate spre operare CFR Călători în acest contract de servicii publice, trenurile electrice RE-IR1 Alstom Coradia vor circula pe toate rutele din contract: Bucureşti – Constanţa; Bucureşti – Craiova; Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Sighişoara – Alba Iulia – Deva – Arad – Timişoara; Bucureşti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Timişoara – Arad;  Bucureşti – Craiova – Târgu Jiu – Deva.

CITEȘTE ȘI: 
58 de trenuri electrice noi, cu rute prin județul Cluj, pentru conectarea municipiilor reședință de județ. Investiţie de 3,3 miliarde de lei, din bani europeni.

Celelalte 25 de trenuri electrice RE-IR1 Alstom Coradia vor intra în circulaţie în 2025, inclusiv pe rutele din Cluj:
Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Iaşi; Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Suceava; Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Brăila – Galaţi;  Iaşi – Suceava – Dej – Cluj Napoca; Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Sighişoara – Cluj Napoca; Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bistriţa – Cluj Napoca; Bucureşti – Ploieşti – Braşov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Deva – Arad – Timişoara.


Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.

Contractul a fost semnat în urmă cu doi ani, însă din cauza tergiversărilor primul tren electric a fost livrat pentru teste abia în iarna anului trecut. 


CITEȘTE ȘI: 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani s-a defectat de la prima probă

Însă, trenul electric adus din Polonia la începutul lunii decembrie 2023, s-a defectat la primele probe: a făcut scurt circuit, la probele de la Făureni. Potrivit reprezentanților Autorității pentru Reformă Feroviară, trenul nu a luat foc, însă a fost nevoie de înlocuirea întregii instalații de alimentare și aducerea uneia noi din Polonia.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei, fără TVA. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zeci de trenuri electrice, cu rute prin județul Cluj, vor intra în circulație de luna viitoare

Românii, interes redus pentru transportul feroviar. Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul, în scădere în primele șase luni ale anului.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani s-a defectat de la prima probă

Ultimele Stiri
abonare newsletter