Actualitate

A început anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa

Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, a debutat duminică la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

A început anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa| Foto: Arhieparhia Blaj - Facebook A început anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa| Foto: Arhieparhia Blaj - Facebook

 

 


Anul „Cardinal Iuliu Hossu”, instituit cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Fericitului Iuliu Hossu, a debutat duminică la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, prin celebrarea Sfintei Liturghii de către episcopii Claudiu Pop și Cristian Dumitru Crișan.

 


La Sfânta Liturghie de Deschidere a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș a fost prezent și nepotul Fericitului Iuliu Hossu, care poartă același nume, Iuliu, alături de soția sa. De asemenea, printre preoții care au slujit s-a aflat și preotul Dumitru Coroș, parohul bisericii greco-catolice din Milaș, localitatea natală a lui Iuliu Hossu.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți din Arhieprahie.


CITEȘTE ȘI:
Cei şapte episcopi greco-catolici martiri, printre care și Iuliu Hossu, au fost beatificaţi

Episcopul Claudiu Lucian Pop, urmașul Fericitului Iuliu Hossu în scaunul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla, a subliniat importanța și semnificația Anului „Cardinal Iuliu Hossu”.

„Începem, în mod solemn, astăzi, în Catedrala Blajului, Anul dedicat Fericitului Iuliu Hossu, fiindcă el este un om care a lăsat să înceapă Evanghelia în sufletul lui! Și din acest motiv Iuliu Hossu a citit Declarația de Unire în 1918, a luat public apărarea evreilor în timpul Holocaustului, indiferent de riscurile la care era expus el și Biserica, a fost aproape de frații ortodocși atunci când a fost nevoie și, mai mult decât atât, a fost capabil să se uite în ochii persecutorilor, în trista perioadă de persecuție comunistă, și să le spună «Credința noastră este viața noastră!» Fiindcă începutul Evangheliei lui Isus Cristos era în el! De aceea îl cinstim în acest an!”, a spus episcopul.


Acesta a adăugat că Iuliu Hossu a lăsat Evanghelia să lucreze în viața lui și și-a pus toate planurile în mâinile lui Dumnezeu.

„Eu sunt ferm convins că ceea ce se întâmplă azi în Biserica noastră, lumina şi speranţa pe care o simţim şi lucrurile minunate care au început odată cu Beatificarea Episcopilor Martiri pe Câmpia Libertăţii din Blaj, vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România şi atâtea altele, sunt rodul jertfei Cardinalului Iuliu Hossu şi a celorlalţi Episcopi Martiri. E un An de har, în care Dumnezeu ne învaţă, prin figura luminoasă a Fericitului Iuliu Hossu, cum ar trebui să procedăm cu viaţa noastră şi ne reînvaţă lucrurile elementare ale credinţei noastre!”, a mai spus episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.


Anul 2025, instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”

Anul 2025 a fost instituit „Anul Cardinal Iuliu Hossu”, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea Fericitului Iuliu Hossu, prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023, iniţiată de deputaţii Ovidiu Ganţ, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, şi Silviu Vexler, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Potrivit proiectului de lege iniţiat de aceştia, ”se instituie anul 2025 ca ‘Anul Cardinal Iuliu Hossu’ pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, Cardinalului, Senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinutului politic Iuliu Hossu”.

Iuliu Hossu, care a dat citire, în 1 Decembrie 1918, Declaraţiei de la Alba Iulia, a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, an în care regimul comunist a dispus interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Este oficial. Anul 2025, dedicat Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Cardinalul Iuliu Hossu

Anul 2025, dedicat Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Cardinalul Iuliu Hossu

Ultimele Stiri
abonare newsletter