Administrație

Primăria Cluj-Napoca vrea să revoluționeze achizițiile publice. Emil Boc: „Intrăm și noi în rând cu lumea europeană”

Primăria municipiului Cluj-Napoca intenționează să treacă la un sistem de achiziții publice centralizat. Despre acest proiect, primarul Emil Boc spune că această reformă, ca amploare și magnitudine, „este de impactul reformei administrativ-teritoriale a țării, având în vedere că avem o lege din 1968 de pe vremea lui Ceaușescu”.

 

„Acest proiect este unul, care odată implementat, va aduce pentru România eficiență, transparență și economie de bani. Astăzi, noi la Primărie avem unități de achiziții publice aici, dar avem și la RATUC, avem și la RADP, avem și la Termoficare, avem și la Asistență Socială, avem și la parcări, avem și la creșe și grădinițe unități de achiziții publice. Odată cu implementarea acestui domeniu, aceste achiziții sectoriale, de la produse mărunte pe care le putem achiziționa centralizat, calculatoare să dau un exemplu. În loc să faci 7 achiziții pentru calculatoare, se trimit toate solicitările la unitatea centralizată de achiziții publice de la Primărie, se face o singură licitație. Ce câștigi prin asta? În primul rând, un preț mult mai bun, una e să cumperi 10 calculatoare, alta e să cumperi 200 de calculatoare, și în al doilea rând, transparență. Este o modalitate prin care salvăm banul public local, național sau european oferindu-i un cadru mai transparent de cheltuire a lui. Până la urmă cetățeanul va avea, la capătul firului, serviciul de calitate și la bani mai puțini”, a explicat, luni, Boc într-o conferință de presă.


„Aducem Europa mai aproape de noi”

„Acest proiect va permite nu numai structurilor noastre subordonate să vină și să solicite achiziția de produse, ci și altor autorități contractante, universități, alte primării din zona metropolitană. Pot adera dacă doresc să cumpere calculatoare, pot solicita unității de achiziții publice pe care noi o vom înființa la Cluj-Napoca. Vom putea trece la nivelul următor, de lucrări și servicii, pentru a putea face lucrări ce vizează poduri, drumuri, alte lucrări de amploare. Vom putea face centralizat aceste achiziții. Acum, suntem la început de drum. Primarii care sunt interesați pot face acest lucru, nu e obligatoriu, dar cu siguranță, cei care vor face vor avea de câștigat pentru cetățenii care îi reprezintă și prin eficientizării administrației publice din România. Despre aceste lucruri se vorbesc la nivel european de foarte mulți ani, intrăm și noi în rând cu lumea europeană”, a mai spus edilul.

„Noi ne-am exprimat interesul de a dezvolta această structură pe care o avem aici. Serviciul de Achiziții Publice de la Primăria Cluj-Napoca este unul care eu cred că poate fi de bună practică în România. Suntem pregătiți să mergem la nivelul următor (...) Nu cumpără 10 instituții separate hârtie, cumpără una singură pentru toată lumea (...) În acest mod vom aduce Europa mai aproape de noi (...) Nu avem în vedere desființarea structurilor de achiziții publice din serviciiile subordonate. Probabil că vor mai rămâne să-și cumpere pixuri, creioane și alte lucruri mărunte, pot să și le cumpere în continuare”, a continuat primarul Clujului.


Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) va înființa Unități de Achiziții Publice Centralizate (UCA) la nivel local.

„Sper ca toți să înțeleagă utilitatea acestui instrument. Îmi doresc foarte tare să avem înțelepciunea de a folosi aceste instrumente, folosit de foarte mulți ani la nivel european, să îl adaptăm pentru nevoile noastre la nivel național. Aceste unități de achiziții publice centralizare sunt un instrument de bun management prin care se dorește cheltuirea banului public în mod eficient, dar și formarea unor achizitori specializați pe anumite domenii. În cadrul PNRR vor fi selectate patru unități ce vor fi înființate cu ajutorul Băncii Europene de Investiții”, a precizat Iuliana Feclistov, președintele ANAP.


Feclistov a precizat că în țară există trei autorități care au făcut deja achiziții prin astfel de unități centralizate: Consiliul Județean Harghita, Consiliul Județean Sibiu și Primăria Timișoara.

„Au atribuit acorduri cadru pentru servicii de papetărie și produse de curățenie. Se începe pe tipuri de categorii de achiziții, cele mai ușoare, cele mai uzuale”, a spus președintele ANAP.


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Cred că această reformă a achizițiilor publice din România, ca amploare și magnitudine, este de impactul reformei administrativ-teritoriale a țării. Vorbesc de atâția amar de ani de nevoie reorganizării administrativ-teritoriale a țării având în vedere că avem o lege din 1968 de pe vremea lui Ceaușescu. Cel puțin 1000 de comune ar trebui comasate să fie funcțional administrativ”.

CITEȘTE ȘI:

Raport EFOR despre bani şi politică: Achiziţii publice trucate, contracte fictive şi abuzuri

Contracte de achiziții publice în valoare de 575 milioane euro, anulate

Un funcționar de la Primăria Cluj Napoca, implicat în scandalul importurilor de mașini second-hand

abonare newsletter