Administrație

În Cluj-Napoca, aproape 800 de persoane s-au înscris în prima zi a programului Rabla Local

Chiar dacă site-ul dedicat programului Rabla Local s-a blocat, luni, din cauza numărului mare de accesări, aproape 800 de clujeni au reușit să se înscrie în prima zi a deschiderii programului dedicat casării autovehiculelor vechi.

Casare mașini uzate/Foto: monitorulcj.ro Casare mașini uzate/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Înscrierile pentru Rabla Local au început luni, 31 iulie, la ora 10:00. Programul a fucnționat cu deficiențe vreme de mai bine de o oră, din cauza numărului mare de accesări, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu. 

 


Potrivit reprezentanților administrației locale, în Cluj-Napoca, 793 de persoane au reușit să se înscrie în prima zi a deschiderii programului Rabla Local. 

Clujenii care au mașini mai vechi de 15 ani pot obține 3.000 de lei prin intermediul acestui program, însă trebuie să aibă toate taxele și impozitele achitate la zi. 


CITEȘTE ȘI: 
Înscrierile în programul Rabla Local, afectate de probleme tehnice. Site-ul a avut probleme timp de 2 ore

În municipiul Cluj-Napoca un număr de 5.000 de mașini vechi vor fi casate. Programul Rabla Local este valabil până la finalul lunii august sau până la epuizarea numărului de mașini uzate care pot fi casate, alocate municipiului. 

„Oamenii vor primi 3.000 de lei. Banii vin din două părți: 2.400 de lei vin de la Ministerul Mediului și 600 de lei de la Primărie. Dar clujenii vor primi toți bani o singură dată, de la Primărie, iar partea de decontare ulterioară o va face Primăria cu Ministerul Mediului. 


De asemenea, cetățeanul trebuie să aibă toate taxele și impozitele achitate la zi, inclusiv amenzi, dacă sunt, precum cele pentru parcare sau de circulație. Plus toate declarațiile depuse la Ministerul Finanțelor. 

Până în acest moment, la Cluj-Napoca s-au înscris pe platformă 793 de persoane, adică luni, când a fost prima zi în care s-au putut înscrie. Au fost deci 793 de persoane, dar este bine de știut că oamenii se pot înscrie până în data de 31 august 2023 sau până când cele 5.000 de mașini care au fost alocate pentru municipiul Cluj-Napoca se vor fi epuizat. 


Există posibilitatea să se epuizeze mai repede, iar atunci pentru municipiul Cluj-Napoca programul se scurtează, având în vedere că doar 5.000 de mașini au fost alocate pentru municipiu”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local. 

La nivel național, peste 500 de primării sunt înscrise în acest program, din cele 3.200 de primării existente. Scopul programului este de a scoate mașinile poluante din orașe și de pe șoselele din țară. 

Bani de la stat pentru casarea mașinilor uzate

De luni, 31 iulie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local. Anunțul a fost făcut vineri, la Cluj-Napoca, de către ministrul Mediului Mircea Fechet. Emil Boc a anunțat că 5.000 de mașini vor fi scoase din traficul din Cluj-Napoca.

Înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla Local se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT). Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate aici pe site-ul AFM.

După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Actele necesare pentru Rabla Local 2023

  • cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
  • actul de identitate,
  • documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
  • împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Înscrierile în programul Rabla Local, afectate de probleme tehnice. Site-ul a avut probleme timp de 2 ore

Încep înscrierile pentru Rabla Local! Mii de clujeni vor primi câte 3.000 lei pentru casarea mașinilor uzate

abonare newsletter