Administrație
Au rămas clujenii fără rable? Nici jumătate din voucherele disponibile pentru casarea mașinilor uzate nu au fost solicitate în Cluj-Napoca
Puțin peste 1.200 de clujeni s-a arătat interesați de programul Rabla Local, destinat casării autovehiculelor uzate. În Cluj-Napoca sunt 5.000 de locuri alocate, iar termenul de obținere a voucherelor de 3.000 de lei expiră la final de august.
Casare mașini uzate/Foto: monitorulcj.ro
Înscrierile pentru programul Rabla Local au început luni, 31 iulie. Clujenii care au mașini mai vechi de 15 ani pot obține 3.000 de lei prin intermediul acestui program, în condițiile în care pentru Cluj-Napoca au fost alocate 5.000 de locuri.
Dacă odată cu deschiderea programului, aproape 800 de clujeni s-au înscris din prima zi pentru a scăpa de mașinile uzate, ulterior interesul acestora a scăzut substanțial.
Clujenii, interesați prea puțin să scape de mașinile uzate
Potrivit datelor oficiale, doar 1.236 de clujeni s-au înscris în programul Rabla Local, pentru a obține voucherele de 3.000 de lei, eliberate în schimbul casării unui autovehicul uzat.
„În privința programului Rabla Local, pentru că ne apropiem de termenul final al programului. La data de 31 august.
1.236 de clujeni s-au înscris în programul Rabla Local. Mai este spațiu până la 5.000, pentru cei care vor dori. O pot face până la sfârșitul zilei de 31 august, adică să se înscrie pe platforma Agenției Fondului de Mediu. După care, procedura este transferată la Primărie, unde cei care dispunde o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru casarea acesteia. Deci mai sunt două zile pentru înscrieri, până în 31 august inclusiv”, a declarat, marți, edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local.
La nivel național, peste 500 de primării sunt înscrise în acest program, din cele 3.200 de primării existente. Scopul programului este de a scoate mașinile poluante din orașe și de pe șoselele din țară.
Din păcate, în Cluj-Napoca, interesul șoferilor pentru a scăpa de mașinile vechi este unul redus.
Mașinile de lux, abandonate pe străzi
Mai mult, clujenii au început să-și abandoneze mașinile de lux pe străzile și în parcările din cartiere.
CITEȘTE ȘI:
Mașină, caut stăpân. Clujenii își abandonează autovehiculele de lux pe străzile din cartiere
Recent, Primăria Cluj-Napoca a publicat lista cu mașinile abandonate din municipiul Cluj-Napoca, aflate pe domeniul public sau în parcările administrate de autorități.
Un număr de 31 de mașini zac abandonate pe străzile cartierelor din oraș sau în parcări. Printre acestea figurează și mașini de teren care valorează zeci de mii de euro.
Câteva mașini Volkswagen, un autovehicul marca Nissan sau un Land Rover de culoare gri, abandonat în zona cartierului Andrei Mureșanu se regăsesc printre autovehiculele declarate „fără stăpân”, potrivit Legii nr. 421/2002, în municipiul Cluj-Napoca.
Lista cuprinde o diversitate de autovehicule, de la mașinile Dacia, la clasicul Opel, sau autovehicule marca Ford, Mazda sau Volkswagen.
Bani de la stat pentru casarea autovehiculelor vechi
Înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla Local se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT). Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate aici pe site-ul AFM.
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: