Administrație

Soluție ingenioasă în urma modernizării unei străzi din centrul Clujului. Pavaj cu iluzie optică în memoria matematicianului Bolyai János.

Modernizarea străzii Bolyai János din centrul Clujului vine cu o abordare inedită, astfel că pietonii vor avea parte de o iluzie optică atunci când vor călca pe noul pavaj.

Strada Bolyai Janos din centrul Clujului, o stradă pe care trebuie să pășești/Foto: monitorulcj.ro Strada Bolyai Janos din centrul Clujului, o stradă pe care trebuie să pășești/Foto: monitorulcj.ro

 

 


O stradă pe care trebuie să pășești

Pavajul amplasat pe strada Bolyai din centrul municipiului Cluj-Napoca, în urma lucrărilor de modernizare, provoacă o iluzie optică, ca un omagiu adus activităţii matematicianului János Bolyai, a cărui casa natală se regăsește pe această stradă din centrul oraşului.

Strada Bolyai, care este în curs de modernizare împreună cu alte câteva străzi din centrul oraşului precum strada Kogălniceanu și Universității, a fost pavată de executantul lucrării cu o soluţie unică evocând curbura spaţiului. 


„Este o soluţie unică, jucăuşă (…), un omagiu adus operei lui Bolyai, chiar pe strada din centrul Clujului unde s-a născut matematicianul”, a declarat viceprimarul Clujului, Oláh Emese, pentru agenția de presă MTI.

Astfel, pietonii dar și turiștii care vor traversa această stradă din centrul orașului vor avea parte de o iluzie optică, soluție intenționată la care s-a recurs în cadrul lucrărilor de modernizare a străzii. 


CITEȘTE ȘI: 
Decizie adoptată. Străzile Kogălniceanu și Universității devin pietonale.

Ceea ce vede trecătorul este un „joc cu spaţiul”, o referire la teoria geometrică propusă de János Bolyai şi N. Lobacevski, care a introdus o nouă paradigmă, cea a geometriei hiperbolice. „Sperăm că istoria familiei Bolyai va fi povestită trecătorilor pe baza acestui pavaj de stradă”, a semnalat consilierul local Béla Gergely Rácz.

Municipalitatea transformă strada Bolyai, din apropierea pieţei Unirii, în stradă pietonală, alături de alte câteva străzi din centrul oraşului, iar lucrările de renovare, al căror termen a fost prelungit de mai multe ori, ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul lunii aprilie.


Proiectul de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac) a debutat în teren în ianuarie 2022.

Cine a fost János Bolyai?

Casa Bolyai este situată la intersecția Bulevardului Eroilor cu strada Bolyai, peste drum de Catedrala „Schimbarea la Față”.


În 15 ianuarie 1903, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea matematicianului, pe fațada clădirii a fost amplasată o placă comemorativă în limba maghiară care îl numea pe János Bolyai „Euclid al maghiarilor”. În 1952 a fost amplasată o nouă placă pe peretele dinspre strada Bolyai în limbile română și maghiară, care arată că „în această casă s-a născut la 15 decembrie 1802, Bolyai János, mare matematician și gânditor progresist. Academia Republicii Populare Române”.

János Bolyai (1802-1860), matematician transilvănean de renume mondial, a scris în urmă cu 200 de ani în celebra sa „scrisoare de la Timişoara”, adresată tatălui său, Farkas Bolyai, în care i-a relatat despre elaborarea unui nou sistem geometric, geometria neeuclidiană. Descoperirea sa a contribuit la schimbarea concepţiei spaţiului, deschizând uşa pentru teoriile din fizica secolului XX şi a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea matematicii moderne în secolele XIX-XX.

Axioma paralelismului a fost investigată în aceeaşi perioadă şi de matematicianul rus Nikolai I.Lobacevski, cei doi fiind azi consideraţi creatorii geometriei neeuclidiene, denumită cel mai frecvent de literatura de specialitate ca „geometria Bolyai-Lobacevski”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum se va circula pe străzile pietonale Kogălniceanu-Universității? Zone cu nivel scăzut de emisii, impuse prin lege din 2026.

O clădire din centrul Clujului, casa natală a unui GENIU în matematică

abonare newsletter