Artă & Cultură
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Ce cărți citesc clujenii în 2024? FOTO.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania s-a încheiat. Iată ce cărți citesc clujenii în 2024.
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Ce cărți citesc clujenii în 2024 | Foto: Ilinca DANDOCZI/ monitorulcj.ro
Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania s-a încheiat. În cele 5 zile de festival, clujenii s-au bucurat de o multitudine de cărți, care mai de care mai interesante, în funcție de preferințele ficăruia.
Datorită evenimentelor speciale, dezbaterilor, conferințelor, dar și întâlnirilor cu scriitorii, cea de-a zecea ediția a Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost un real succes, reușind să aducă împreună o mulțime de clujeni iubitori de citit.
De-a lungul celor 5 zile de festival, organizatorii au adus în fața clujenilor momente de neuitat, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, reușind să echilibreze evenimentele dedicate adulților cu cele dedicate copiilor în așa fel încât toată lumea să aibă parte de distracție și cunoaștere.
Pe lângă evenimentele amintite mai sus, Festivalul Internațional de Carte Transilvania a adus și în acest an cortul plin de cărți din Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde fiecare iubitor de carte a putut să se plimbe printre rafturi și să-și caute lectura potrivită pentru sine.
Cu această ocazie, am fost curioși să vedem ce mai citesc clujenii în zilele noastre, așa că am stat puțin de vorbă cu cititorii, dar și cu vânzătorii din Piața Unirii.
Reporter: Ce cărți ți-ai cumpărat de la Festivalul Internațional de Carte Transilvania?
Andrada, 19 ani, studentă în Cluj-Napoca: Da. Am achiziționat două cărți de dezvoltare personală și am mai luat „Tatuatorul de la Auschwitz”. Pe aceasta voiam să o citesc de mult timp.
La fel ca și Andrada, mulți tineri au o înclinație spre cărțile de dezvoltare personală, dar și pentu cele bazate pe fapte spirituale.
Reporter: Ce cărți au avut un potențial mai mare de cumpărare în aceste 5 zile?
Florin, vânzător la Festivalul Internațional de Carte Transilvania: Am avut un succes incredibil la cărțile de dezvoltare personale, asta în cazul tinerilor. Mai sunt și cărțile bazate pe fapte spirituale sau științifice. În principiu, cărțile care pot ajuta tinerii să se dezvolte, indiferent că vorbim de relații amoroase, de cultura generală sau pur și simplu de o cunoaștere de sine mai amănunțită.
În același timp, aflăm că în rândul vârstnicilor cărțile istorice sau cele de dragoste care amintesc de vremurile trecute sunt printre preferatele lor.
Reporter: De ce ați cumpărat cartea „Până când m-a cunoscut”?
Marcel, 60 de ani, pensionar: Deși nu am reușit să o răsfoiesc prea mult, de frică să nu o stric, coperta și descrierea îmi amintesc de cărțile vechi de dragoste. Am respectat femeile toată viața mea și recunosc că o femeie se poate „dezîndrăgosti” de tine când ajunge să te cunoască. Noi bărbații suntem mai bădărani, mai ales cei de pe vremea mea, iar cartea asta ne poate reaminti că uneori problema e la noi, mă gândesc.
De asemenea, cărțile de dragoste au prins foarte bine și în rândul femeilor datorită faptului că femeile sunt mai sensibile, mai susțin vânzătorii de cărți din Piața Unirii.
Reporter: Câte cărți de dragoste ați vândut la această ediție?
Irina, 36 de ani, vânzătoare de cărți: Foarte multe, mai ales femeilor, dar asta este de la sine înțeles pentru că noi suntem ceva mai sensibile și suntem atrase de aceste povești.
La Festivalul Internațional de Carte Transilvania și cei mici au avut parte de cunoaștere. În cortul amplasat în Piața Unirii au existat standuri dedicate celor mici, unde au putut găsi celebrele povesti de la Disney, basme și povestiri nemuritoare, cărți de colorat, dar și diferite jocuri interactive și educative.
Astfel Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost un real succes pentru toată lumea, iar clujenii au avut ocazia să-și îmbogățească biblioteca personală cu alte lecturi pe care sigur le vor savura cu privirea.
Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: