Economie

Analiză UBB: Olanda și Austria, printre cei mai importanți investitori din România

Olanda și Austria sunt pe primele locuri în topul celor mai mari investitori în România, potrivit datelor centralizate de cercetătorii UBB. Edilul Emil Boc îndemna, recent, la boicotarea produselor austriece.

Austria, unul dintre cei mai importanți investitori ai României/capură foto Banca Națională a României Facebook.com Austria, unul dintre cei mai importanți investitori ai României/capură foto Banca Națională a României Facebook.com

 

 


România a ratat aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat, joi, la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu. Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.

 


Relațiile economice România-Austria

Olanda și Austria se plaseză pe locurile 1 și 3 din perspectiva investițiilor directe realizate în România și pe locurile 6 și 2, atunci când se urmărește investitorul original, arată datele prezentate de cercetătorii UBB din cadrul proiectului Romanian Economic Monitor. 


CITEȘTE ȘI:

Austria va bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

În lista investițiilor străine calculate prin metoda directă, Olanda ocupă primul loc, cu 22,4% din total, urmată de Germania (12,7%) și de Austria (12,4%). 


Austria reprezintă un investitor însemnat pentru România, atunci când se urmărește investitorul final (10,7% din total), fiind a doua cea mai importantă țară în lista companiilor străine, după Germania (14,9%).

Austria și Olanda, printre cei mai mari investitori din România/captură Romanian Economic Monitor Facebook.com

 


Metoda „investitor direct” se referă la companiile străie care investesc în România, iar datele privind „investitorul indirect” urmăresc proprietarul original. Spre exemplu, dacă o companie din Statele Unite investește în România înființând o subsidiară în Olanda, aceasta va apărea ca investitor direct olandez și investitor indirect american.

„În contextul deciziei nefavorabile privind aderarea României la spațiul Schengen, din punct de vedere economic este relevant de punctat faptul că: 

Austria  și Olanda  se află printre cei mai mari investitori în România (metoda investitorului direct), respectiv

Pe locul 2 și 6 privind investitorul original”, arată economiștii clujeni.

Astfel, România reprezintă o destinație de investiții importantă pentru cele două țări, în special Austria.

Ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat, joi, la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate de voturi.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat într-o intervenție la un post de radio local că Austria este Rusia Uniunii Europene.

În ceea ce privește boicotarea afacerilor austriece în România, Boc a îndemnat la calm și inteligență.

„Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem opțiuni unde să ne depunem banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”, a declarat edilul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio. 

Croația este singura țară care a intrat în spațiul Schengen

Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui Croației. Ca urmare a votului, controalele la granițele terestre ale Croației cu celelalte state membre Schengen vor înceta de la 1 ianuarie 2023, în timp ce controlul la aeroporturi va înceta de pe 26 martie 2023, când se schimbă programul liniilor aeriene.

România își va relua eforturile pentru intrarea în Spațiul Schengen. 

CITEȘTE ȘI:

ULTIMA ORĂ  România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei

Atac dur. Emil Boc: „Austria este Rusia Uniunii Europene (...) Austriacul este dus cu pluta”

Analiză UBB: Rata inflației din România, peste media Uniunii Europene

abonare newsletter