Economie

Cum au evoluat „mortalitatea” şi „natalitatea” firmelor clujene în ultimii 10 ani?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/05/oficiul-national-al-registrului-comertului-ertului-1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Monitorul de Cluj a realizat pe baza statisticilor furnizate de Registrul Comerţului o radiografie a pieţei locale pe ultimul deceniu.</strong>

Atât bunăstarea aferentă perioadelor de boom, cât şi dificultăţile întâmpinate în vreme de recesiune sau cauzate de schimbările legislative s-au reflectat direct în numărul înmatriculărilor şi radierilor.
Ajutându-ne de aceşti doi indicatori obţinuţi consultând datele publicate de Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC) am realizat istoricul „demografic” al pieţei clujene din 2002 până în prezent.

În zece ani am ajuns la de zece ori mai multe radieri

Faţă de anul 2002, când se retrăgeau lunar de pe piaţa judeţeană aproximativ 20 de firme, ONRC a ajuns să contabilizeze anul acesta, în doar 30 de zile, aproape 300 de radieri. Reponsabilă de această situaţie nu este doar criza şi implicit scăderea puterii de cumpărare, cum s-ar putea crede la prima vedere, ci şi introducerea în 2009 a impozitului forfetar.
„Numărul mare de radieri din prezent se explică şi prin schimbările legislative din 2009. Atunci s-a introdus impozitul unic, determinându-i pe mulţi dintre comercianţi să-şi suspende activitatea. După trei ani ei sunt obligaţi fie să solicite reluarea activităţii fie să dizolve sau să lichideze firma. Majoritatea aleg acum a doua variantă”, explică Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj-Napoca.
Dar să vedem detaliat cum s-au reflectat schimbările economice în numărul ieşirilor de pe piaţă.
Radierile au crescut constant până la startul crizei economice din 2007. Astfel, în mai 2004 se înregistrau 52 de radieri, în aceeaşi lună a lui 2005 – 82 de cazuri, iar în mai 2006 – 107. Intrarea într-un impas generalizat care a secat piaţa de lichidităţi a făcut ca în 2007 să se întregistreze un număr triplu de „decese” în rândul firmelor, sărindu-se pragul de 300 de societăţi închise lunar. După o scădere în 2008  la 188 de cazuri, s-a înregistrat o nouă majorare în anul impozitului forfetar – 2009. În 2011 situaţia s-a domolit înregistrându-se aproximativ 80 de cazuri lunar, ca în 2012, impozitul unic să bântuie din nou agenţii comerciali şi să se contabilizeze din nou, potrivit ultimelor date disponibile, aferente lunii mai, aproape 300 de radieri.

Câte eşecuri, atâţi curajoşi

„Dracul” nu pare a fi aşa de negru, dacă urmărim şi evoluţia numărului înmatriculărilor din ultimul deceniu, creşterea numărului radierilor suprapunându-se cu cea a numărului înmatriculărilor.  
Deoarece în privinţa susţinerii înfinţării de firme situaţia nu s-a schimbat în ultimii ani, singura care a influenţat semnificativ numărul înmatriculărilor a fost rata creşterii economice. Astfel, în primii ani analizaţi rata creşterii economice a fost în medie de peste 5%, determinând o creştere de la 292 de înmatriculări înregistrate în mai 2002 la 753 în aceeaşi lună a lui 2004. Cotitura din 2007 s-a resimiţit şi în „natalitate ajungându-se la doar 369 de înmatriculări.
Relaţia de direct proporţionalitate dintre înmatriculări şi radieri a făcut ca ca judeţul să se păstreze, conform celor mai recente date disponibile ale ONRC, pe primul loc în provincie ca număr de firme active – 46.179 de comercianţi activi juridic în 31 mai. Dintre aceştia, 31.831 sunt persoane juridice, iar restul de 14.348 sunt persoane fizice autorizate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter