Economie

IMM-urile clujene au atras de la UE peste 100 mil. € în trei ani

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/06/06-fonduri europene _sc_06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Judeţul nostru se află pe a doua poziţie după Bucureşti ca valoare a proiectelor depuse.</strong>

IMM-urile clujene sunt printre cele mai active în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, potrivit reprezentanţilor Organismului Intermediar pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OI IMM), prezenţi miercuri şi joi la Cluj-Napoca în cadrul unei campanii de informare şi instruire a beneficiarilor şi consultanţilor contractelor implementate în cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” destinată realizării unor sisteme inovativ şi eco-eficiente de producţie.
IMM-urile locale au depus, din 2008 până în prezent, în cadrul primei axe a programului proiecte în valoare de peste 490 de milioane de lei, doar anul acesta înregistrându-se peste 70 de contracte semnate în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei.
„Clujul are printre cele mai multe solicitări de la întreprinderile mici şi mijlocii pentru obţinerea de bani europeni cu care să se eficientizeze sistemele de producţie. Datorită interesului crescut din zonă am decis să demarăm această campanie şi la Cluj”, a afirmat Caterina Arjoca, ofiţer proiect OI IMM .

10 iulie data limită de depunere a proiectelor pentru Axa 1 POS CCE

IMM-urile pot obţine până la 1.065.000 lei dacă aplică până la 10 iulie pentru accesarea de fonduri europene în cadrul primei axe a POS CCE.
Beneficiarii ţintă sunt atât întreprinderi existente cu potenţial de creştere, în special cele din industria prelucrătoare care doresc să îşi dezvolte şi modernizeze capacităţile de producţie prin introducerea de noi tehnologii, cât şi noile întreprinderi care au nevoie de asistenţă calificată şi integrată în cadrul unor infrastructuri de afaceri corespunzătoare.
Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să se încadreze în categoria IMM, adică să aibă maxim 249 de salariaţi şi o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro sau să deţină active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.  Agentul economic trebuie să fi obţinut profit din exploatare în ultimul exerciţiu financiar înainte de data depunerii Cererii de finanţare şi să solicite finanţare pentru una din activităţile economice (cod CAEN) eligibile.

Printre cei mai buni dintre codaşi

Deşi judeţul nostru se situează pe primele poziţiila nivelul ţării ne situăm pe primele poziţiiRata de absorbţie a fondurilor UE este îngrijorătoare, în condiţiile în care România a contractat 60% din suma disponibilă în ultimii ani şi a rambursat beneficiarilor mai puţin de 15%, oscilând între ultimul şi penultimul loc între statele din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu KPMG.
„Ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat «EU Funds in Central and Eastern Europe», arată că în România rata de absorbţie a fondurilor europene continuă să se situeze în urma multor ţări din Europa Centrală şi de Est în multe sectoare. În timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele poziţii, Romania oscilează între penultimul şi ultimul loc, cu puţin peste 60% contractat în ultimii 5 ani din bugetul european alocat României şi sub 15% rambursat beneficiarilor”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă şi audit.
Studiul arată că investiţiile străine realizate în ţările din Europa Centrală şi de Est au scăzut mult de la începutul crizei, întrucât investitorii au părăsit pieţele emergente, îndreptându-se către economiile cu dezvoltare rapidă, precum pieţele BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China.
„În aceste condiţii, este vital ca România să se mobilizeze pentru captarea sumelor încă disponibile din fondurile UE acordate până în 2013 şi să-şi traseze priorităţile pentru următoarea perioadă de finanţare”, potrivit sursei citate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter