Economie

Mediul de afaceri clujean: Creşterea contribuţiilor angajatorilor la sănătate e neoportună

<p /><strong>Noua lege a Sănătăţii propune ca agenţii economici să plătească o contribuţie de minim 5,2% la un salariu de mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat.</strong>

Angajatori care plătesc în acest moment contribuţia calculată la nivelul salariului minim pe economie (700 de lei) vor plăti la salariu mediu (peste 2.200 de lei), dacă nouă lege a sănătăţii va fi adoptată în această variantă.
Propunerea este introdusă pe şest potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, citat de Evenimentul Zilei. „Aşa ceva nu era scris în variantele discutate până acum. S-a introdus pe şest. Este nedrept să se pună numai pe angajatori presiune”, a declarat Vasile Barbu.

Un „Nu!” hotărât de la APM şi LIR

Modificarea va şubrezii şi mai tare IMM-urile, putând duce chiar la falimentul unora dintre acestea potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj. „În opinia mea este neconstituţională prevederea. Nu se poate să ne raportăm la o sumă pe care nu o încasăm de fapt. Nicăieri în lume nu se măresc în perioadă de criză taxele! Din contră, trebuie susţinute firmele pentru a-şi putea păstra angajaţii astfel încât aceştia să nu devină asistaţi social, adică încă o povară pentru stat. Ar fi un abuz în plus prin care nu se dă curs părerilor exprimate în cadrul dezbaterilor publice!”, atenţionează Augustin Feneşan, preşedintele filialei locale a APM.
Chiar dacă o creştere a contribuţiilor nu este văzută ca având mare impact asupra mediului de afaceri, efortul ar fi în van în opinia lui Adrian Coroian, preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român. „O să ne ia mai mulţi bani pentru nimic. Nu există transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea contribuţiilor. Sunt bani aruncaţi pentru că angajaţii nu beneficiază de serviciile medicale corespunzătoare plăţilor!”, este de părere Coroian.

CCI şi AFA: Creşterea trebuie avută în vedere

„Având în vedere situaţia economică actuală, european vorbind, nu sunt de acord cu orice fel de creştere a taxelor şi impozitelor. Îngreunarea angajatorului nu reprezintă o soluţie în acest moment. Cred că prioritară ar trebui să fie eficientizarea cheltuirii banului din sănătate. Totuşi, pe termen mediu şi lung mi se pare de bun-simţ ca baza de raportare să fie aceeaşi, pentru că nu venitul dictează de câte ori ne îmbolnăvim şi în ce măsură avem nevoie de servicii medicale. Totuşi, nu cred că impactul asupra IMM-urilor va fi unul devastator”, afirmă Mihaela Rus, preşedinta Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Cluj şi director general Vitrina Advertising.
Dificultăţile pe care le vor întâmpina firmele din cauza creşterii cheltuielilor reprezintă un sacrificiu necesar în opinia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, Ştefan Dimitriu (foto). „Nu e un moment favorabil pentru angajator, dar reprezintă o modalitate de rezolvare a unei nevoi reale, cu condiţia ca banii aceştia să ajungă la sănătate. Bugetul de sănătate este în acest moment sub nevoia pe care o are ţara dovadă stând exodul de specialişti, nevoia de a asigura restului de personal un salariu decent, nevoia de a investi în infrastrucutra şi logistica medicamentelor. Eu zic că trebuie făcut un efort”, spune afaceristul clujean.


Ultimele Stiri
abonare newsletter