Economie

Migraţia de la oraş la ţară, argumentată economic

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/23_ziua/02 ziua europei la sate_ai 64.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Scăderea veniturilor familiilor coroborată cu creşterea cheltuielor îi determină pe tot mai mulţi dintre locuitorii oraşului să încerce o reducere a costurilor.

Aceştia pot alege mutarea la ţară sau consolidarea bugetului prin iniţierea de afaceri în domeniul agricol.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele opt luni din 2011 numărul afacerilor din sectorul agricol, silvicol şi piscicol a crescut cu 161%.


Sectorul agricol a cunoscut cea mai mare creştere din ultimii ani. Dacă anul trecut erau înregistrate, la nivel naţional, 7.199 de firme în acest domeniu, acum s-a ajuns la 18.807.

Creşterea interesului pentru agricultură este explicat de avansul spectaculos al preţurilor produselor alimentare din ultimii doi ani


Norocul nu i-a ocolit pe cei care s-au decis să investească în agricultură deoarece condiţiile meteorologice prielnice culturilor au dus la obţinerea de producţii record anul acesta.

Venituri duble la oraş


Dezvoltarea de afaceri în sectorul agricol se reflectă în procentul cu care au crescut veniturile familiilor din mediul rural. Astfel, chiar dacă în prezent bugetul familiilor din mediul urban este dublu faţă de a celor din mediul rural, finanţele celor de la ţară sunt în creştere mai rapidă. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în trimestrul I al anului, venitul bănesc al unei familii din mediul urban a fost de 2.311 lei, în creştere cu 12% in ultimii doi ani, iar venitul unei familii din mediul rural a fost de 1.290, în creştere cu 23%.

Diferenţa semnificativă între valorile veniturilor constă, conform lui Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, în înregistrarea unui număr mai mare de pensionari şi asistaţi social la sate faţă de oraş. Ponderea prestaţiilor sociale în totalul veniturilor băneşti, în 2011, a fost de 27,5% în urban şi 41,2% în mediul rural.

Ultimele Stiri
abonare newsletter