Economie

Clujul nu mai are muncitori calificaţi

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/26_ziua/07 bursa locurilor de munca expo transilvania sept 2011_sc_02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În timp ce pentru un post de secretară sau vânzător se depun zeci de CV-uri, multe dintre poziţiile de confecţioner rămân vacante.

Bursa generală a locurilor de muncă organizată la sfârşitul săptămânii trecute (joi şi vineri) la Expo Transilvania s-a încheiat prin tragerea unui semnal de alarmă de către angajatori – multe posturi din fabrici au rămas vacante din cauza lipsei de pregătire a candidaţilor.

Ponderea majoritară a teoriei în curicula educaţională face ca zicala “meseria, brăţără de aur” să fie din ce în ce mai actuală, absolvenţilor de şcoli profesionale, licee sau facultăţi lipsindu-le, din păcate, cunoştinţele practice pe care să le poată aplica la un loc de muncă.


Companiile au plecat cu locuri vacante

Conform directorului Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă, Mircea Bărăian, peste 2.000 de clujeni dornici să se angajeze şi-au depus candidaturile pentru cele aproximativ 1.000 de joburi oferite de 72 de firme în cadrul târgului de job-uri finanţat cu bani europeni derulat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic şi două firme de consultanţă în resurse umane - IF Italia Forma SRL şi Tils România.


Deşi, per total, numărul candidaţilor a fost mai mare decât numărul de posturi, unele dintre companiile care căutau muncitori calificaţi au plecat de la târg fără să-şi ocupe posturile vacante.

De exemplu, fabrica de încălţăminte Clujana s-a prezentat la bursa locurilor de muncă cu peste 40 de poziţii vacante. Dintre acestea, pentru posturile de croitor sau cusător piese din piele, CV-urile primite au acoperit mai puţin de jumătate din necesar, în timp ce pentru vânzătoare concurenţa a fost de peste 25 de persoane pe un loc.


Aceeaşi situaţie, de cerere inferioară ofertei, a fost înregistrată şi de firma de confecţii Laura Model SRL, care pentru cele 15 locuri de muncă de confecţioner a primit doar 10 aplicaţii.

Nici construcţiile nu o duc mai bine în ceea ce priveşte personalul calificat, International FBS Holding, altă firmă participantă la bursă, a semnalat un număr mic de aplicaţii pentru posturi precum cele de zidar, zugrav sau dulgher.


Alte poziţii pentru care numărul de CV-uri depuse a fost inferior numărului de locuri de muncă vacante sunt cele de operator call-center la Netex Consulting SRL, care necesită cunoşterea cel puţin la un nivel mediu a uneia dintre limbile norvegiană, finlandeză, olandeză, suedeză sau daneză.

Două candidaturi pe un loc s-au înregistrat şi pentru posturile de programatori şi designeri grafici oferite de Comknow Cluj-Napoca. Numărul mic de concurenţi a fost cauzat, conform reprezentanţilor companiei, de cerinţa de cunoaştere a programului ASP DOC NET, care nu se studiază la facultate.


Firmele şi-au consolidat baza de date

Târgurile de joburi sunt o bună ocazie pentru firme de a-şi crea o bază de date care să conţină CV-uri şi care să poată fi accesată ori de câte ori se iveşte un post liber. Reprezentanţii companiei Farmec susţin că o mare parte dintre angajările de pe parcursul anului s-au făcurt apelând la consultarea candidaturilor depuse în prealabil. Conform acestora, procesul de selecţie nu este tocmai simplu, nici pentru includerea aplicaţiilor în baza de date, deoarece mulţi dintre cei prezenţi la târg au lăsat CV-ul chiar dacă nu aveau calificarea necesară. Astfel, pentru cele două posturi de inginer chimist, au fost depuse peste 100 de candidaturi, dintre care doar 15 întruneau cerinţele.

Mai puţine posturi faţă de ediţia precedentă

Companiile au oferit cu aproape 50% mai puţine locuri de muncă decât anul trecut. “Angajatorii şi-au rezolvat în parte problema posturilor vacante. Rata şomajului în Cluj este mică şi în scădere iar pe viitor târgurile de joburi vor însemna foarte mulţi angajatori cu un număr mai mic de posturi vacante”, a declarat şeful AJOFM Cluj, Daniel Don.

Ultimele Stiri
abonare newsletter