Economie

Reformarea societăților de stat întâmpină rezistență

<p />Jeffrey Franks, şeful FMI pentru România, apreciază că, în reformarea întreprinderilor cu capital de stat românești, au fost făcute progrese substanţiale, însă au mai rămas multe lucruri de făcut.

„Reforma în întreprinderile cu capital de stat avansează în mod diferit, de la o companie la alta. În unele cazuri, înregistrăm realizări substanţiale, în altele rămân încă multe lucruri de făcut. Îmi dau seama că unele dintre aceste reforme dau naştere la controverse politice şi sunt dificil de îndeplinit, din motive tehnice. Este, însă, esenţial ca ele să avanseze cât de repede este posibil, păstrând o atitudine rezonabilă, astfel încât să stimuleze creşterea şi să permită economiei să devină cât mai puţin vulnerabilă la şocuri”, a subliniat Jeffrey Franks.

Companiile de stat monitorizate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să-şi reducă pierderile până la patru miliarde de lei la finele lui 2011, de la 6,6 miliarde de lei la finele lui 2010. De asemenea, arieratele companiilor de stat trebuie să coboare la 16 miliarde de lei la sfârşitul acestui an, de la 19,7 miliarde lei la finele lunii iunie 2011.

„În cazul în care una din companiile de stat este lichidată, pachetul majoritar de acţiuni este privatizat sau fuzionează cu o altă companie care nu este inclusă pe listă, cifra va fi ajustată prin scăderea ţintelor convenite pentru firma respectivă”, se precizează în memorandumul convenit de România cu FMI.