Economie

Microsoft nu exclude posibilitatea deschiderii unui centru la Cluj-Napoca

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/24_ziua/05 zoli herczeg.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Despre rolul Clujului în procesul de recrutare al Microsoft şi probabilitatea ca furnizorul software să deschidă un centru aici a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru monitorul, Zoli Herczeg, ISV Business Development Manager Microsoft.</p>

 

Zoli Herczeg, ISV Business Development Manager Microsoft, a acordat un interviu pentru monitorul cu ocazia evenimentului Cloud Days desfăşurat vineri la Cluj-Napoca.

- Intenţionaţi să deschideţi un centru Microsoft şi la Cluj?

- Nu aş spune nu, dar trebuie să vedem ce ne oportunităţi se deschid în viitorul. Avem sute de parteneri care fac software aici şi pentru piaţa din România şi pentru străinătate. Avem, de asemenea, două centre la Bucureşti care cresc, e un centru de sales şi marketing şi un centru de suport tehnic care furnizează suport tehnic pentru România, Germania, Franţa şi încă alte patru ţări. Celălalt centru din ţară, cel de la Timişoara, a fost o întâmplare. Atunci când am achiziţionat Ciao care dezvoltă pentru Bing, Ciao avea un centru de dezvoltare în Timişoara, astfel s-a creat centrul de dezvoltare în Timişoara, nu că am dorit noi în mod special.

- Strategia Microsoft include achiziţionarea de companii din Cluj-Napoca?

- Toată politica de achiziţie se face la nivel de corporaţie, nu e rolul nostru ca filială să facem achiziţii.

- Recrutările de personal anunţate vizează şi tinerii care studiază aici?

- Ştiu că colegii de la centru de suport caută în mod activ în centrele universitare din ţară, inclusiv în Cluj. Clujul e interesant deoarece probabilitatea de a găsi tehnicieni care ştiu limbă străină este mai mare decât în alte părţi, engleza vine de la sine înţeles că trebuie, dar pentru centrul de suport trebuie germană, franceză sau orice altă limbă.

- Ce calităţi ar trebui să aibă un angajat Microsoft?

- Înclinaţie spre tehnologie, iar restul îi învăţăm noi. De obicei un angajat la centrul de suport urmează un program foarte intens de cursuri pe tehnologia pe care lucrează, nu va intra imediat să vorbească cu un client din Germania, va sta cu un inginer aproximativ şase luni până să lucreze efectiv.

- Ce este cloud computing-ul?

- De obicei, toţi utilizatorii de calculatoare folosesc cloud-ul fără să ştie, spre exemplu dacă suntem acasă şi folosim hotmail-ul, messengerul, care sunt practic aplicaţii în internet, folosim cloud-ul. De ce? În mod normal aplicaţiile respective rulează pe nişte servere, serverele acelea fiind găzduite undeva, nu ştim unde şi nici nu contează, de aici venind conceptul de cloud. Uşurinţa aceasta de a utiliza software-ul se împrumută de fapt şi în mediul de business.

- Este cloud-ul o modalitate de a reduce rata pirateriei, pe Windows ştiu că e în România situată în jur de 60-70%?

- Da, se poate spune, în lumea cloud computingului este extrem de greu să piratezi softul pentru că ţi se livrează ca un serviciu, dacă plăteşti îl ai, dacă nu plăteşti, nu ai. Vor fi totuşi, în continuare aplicaţii care să ruleze pe calculator şi care să se pirateze.

- Ştiu că aţi venit la Cluj pentru a prezenta strategia Microsoft pe cloud computing, aveţi o strategie specială pentru Cluj?

- Strategia noastră pe cloud e globală, nu există o nuanţă specifică pentru România, e exact la fel cum am livra în Marea Britanie sau America, doar că serviciile pentru România sunt localizate, traduse în română.

- Cererea poate fi comparată cu cea din alte state?

- Sigur că da, cu o mică obsevaţie, probabil că business-urile din vest sunt mai  deschise către schimbare decât ceea ce vedem în România, dar suntem deja obişnuiţi cu acest decalaj care ţine mai mult de faptul că informaţia ajunge mai târziu aici, nu de faptul că nu există dorinţă de a implementa din partea organizaţiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter