Economie

CFR Marfă va fi vândută până în toamna lui 2012

<p>Guvernul şi FMI au convenit ca CFR Marfă să fie scoasă de pe lista companiilor cu management privat şi vândută unui investitor strategic, într-un proces care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie 2012 şi în care să poată fi implicate Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, potrivit Mediafax.</p>

 

Modificările au fost convenite în ultimele negocieri dintre Executiv şi Fondul Monetar Internaţional, din toamna acestui an, şi incluse în scrisoarea de intenţie. Documentul, obţinut de Mediafax, relevă intenţia autorităţilor de a vinde pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă către un investitor strategic, viitoarea companie ce va prelua principalul operator feroviar de marfă urmând să decidă asupra managementului companiei.

BERD şi IFC au fost cooptate de Guvern şi la privatizarea Băncii Comerciale Române, în 2004, când cele două instituţii au plătit 222 milioane dolari pentru 25% plus două acţiuni la BCR. Doi ani mai târziu, Erste Bank preluat controlul BCR prin cumpărarea unui pachet de 61,8825% din acţiuni, contra sumei de 3,75 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC.

Veniturile din exploatare realizate de CFR Marfă în primele opt luni ale anului 2011 au fost de 737,985 mil. lei, cu circa 16% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter