Economie

Îşi merită clujenii salariile? Vezi ce cred economiștii!

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/13_ziua/01 oameni pe strada trecere de pietoni rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un clujean produce în medie 7.625 de euro pe an şi este remunerat cu 4.260 de euro. Dacă analizăm acest raport din punct de vedere matematic, suntem tentaţi să răspundem cu da întrebării din titlu.

Cu toate acestea specialiştii clujeni atrag atenţia asupra cumulului de factori care complică ecuaţia, analiza pur matematică fiind considerată o eroare.

Particularităţile locale contează

„Dacă luăm în considerare doar ceea ce producem, e normal să câştigăm atât. O analiză inveresă ar fi totuşi mult mai corectă. Ecuaţia aceasta, faţă de multe alte ecuaţii, nu face ca cele două părţi despărţite de egal să fie echivalente. Sunt tot felul de factori care trebuie luaţi în considerare. Spre exemplu, rata de impozitare, tehnologia depăşită utilizată la noi în ţară sau faptul că avem o parte activă a societăţii mai mică care participă la formarea PIB-ului. Nu e normal ca preţul combustibililor să fie aliniaţi la UE, preţul materialelor de construcţie la fel, dar în cazul manoperei lucrurile să stea diferit”, argumentează Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj (CCICJ)

Clujenii nu sunt motivaţi să muncească

Pe lângă tehnologia învechită, care nu permite realizarea de performanţe, chiar dacă munca efectivă prestată este ridicată intervine şi voinţa angajatului potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

„În România salarizarea nu e realizată pe criterii de eficienţă şi performanţă. Tocmai de aceea productivitatea este scăzută. Există şi o vorbă românească – «ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim». Pentru a face creaţie şi concepţie nu trebuie să ai grija zilei de mâine”, spune Daniel Don.

Fruntaşii ţării, dar codaşii Europei

Clujul a avut în 2010 un PIB pe cap de locuitor de 7.625 de euro, valoare care clasează judeţul nostru pe locul patru în ţară. Dacă ne comparăm însă cu alte oraşe ale Europei, situaţia nu mai este la fel de roz.
Astfel, un locuitor al Budapestei produce într-un an peste 20.000 de euro, în timp ce un vienez contribuie în economie cu peste 50.000 de euro.

Diferenţe „la hărnicie” există inclusiv între judeţele ţării. Cele mai mari valori ale produsului intern brut pe cap de locuitor se înregistrează în Bucureşti – 12.500 euro, Ilfov –10.000 şi Timiş – 8.500. La polul opus se află Vaslui şi Botoşani cu un PIB/cap de locuitor de 2.500-2.700 euro.

PIB-ul mediu la nivelul ţării a fost anul trecut în jurul a 5.500 euro. Valoarea se află mult sub media europeană. Astfel, România şi Bulgaria au avut, în 2010, un PIB pe cap de locuitor mai mic cu aproximativ 45% faţă de media din UE.

Spre comparaţie, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar în 2010, Luxemburg, a înregistrat un PIB/locuitor de aproape 80.000 de euro este cu 283% mai mare decât media din UE. Urmează Olanda, Danemarca, Irlanda, Austria şi Suedia, unde PIB/locuitor a fost între 23 si 34% mai mare comparativ cu media.

Ultimele Stiri
abonare newsletter