Economie

KPMG: Mai multe bănci străine ar putea pleca din România

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/13_ziua/06 banca.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În România există 40 de instituţii bancare şi nu toate au susţinerea băncilor mamă, spun reprezentanţii KPMG.</p>

Mai multe bănci străine s-ar putea retrage de pe piaţa din România în 2012, deoarece nu au susţinerea băncilor mamă pentru a-şi menţine activităţile pe piaţa financiar bancară, a declarat ieri Cezar Furtună, partener al KPMG România şi Moldova.

„Distribuirea dividendelor din România către băncile mamă este mai puţin probabil să se întâmple anul viitor. Dar sunt din ce în ce mai multe discuţii privind rămânerea mai multor bănci din afară în România. Băncile mari nu au intenţii de a pleca, dar sunt 40 de bănci în România şi nu toate au susţinerea băncilor mamă. De aceea este posibil ca 2012 să fie un an de mişcări pe piaţa financiar bancară”, a afirmat reprezentantul KPMG, în cadrul Forumului Bancar Român, citat de Agerpres,
De asemenea, Cezar Furtună a menţionat că în 2012 va avea loc o restructurare a reţelelor de distribuţie ale băncilor.

„Anul viitor va avea loc o restructurare a reţelelor de distribuţie, în paralel cu o optimizare a costurilor. În acelaşi timp, lipsa de lichiditate pe pieţele financiare va determina o reconcentrare a băncilor pe pieţele interne”, a adăugat Furtună. Partenerul KPMG a precizat că vânzarea creditelor neperformante ar putea asigura lichiditate.

„O soluţie este vânzarea creditelor neperformante şi cât de bine reuşeşti să maximizezi acţiunea. Acum sunt preţurile la un nivel foarte mic. O astfel de vânzare asigură lichiditate”, a spus Cezar Furtună.

Analiza vine după ce acum două săptămâni, o ştire venită din Viena a dat fiori reci în toată Europa de Est. O instrucţiune emisă de banca centrală austriacă precizează că băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din regiune.

De altfel, oficialii Raiffeisen Bank International (RBI) au precizat că aceasta ar putea să se retragă de pe unele dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est, dar nu şi din România, după cum a ţinut să dea asigurări Steven van Groeningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Ultimele Stiri
abonare newsletter