Economie

Fiscul nu va renunța la plata în avans a TVA

<p>Preşedintele Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi la forumul economic România-Turcia, organizat la Istanbul, că ţara noastră nu întrevede o renunţare la plata în avansa a TVA-ului, în cazul celor care aduc diferite mărfuri pe piaţa românească.</p>

 

„N-am vrut să spun nimic negativ, dar a existat o solicitare şi eu aş vrea să atenţionez asupra problemelor pe care le avem noi cu privire la plata TVA-ului în avans. Ea a fost introdusă ca urmare a faptului că foarte multe firme introduceau pe piaţa românească, zece, 15, 20 de camioane de legume, nu li se taxa TVA-ul, dar a doua zi, după ce se vindeau legumele şi fructele, firma dispărea şi statul nu avea de unde să-şi recupereze TVA-ul. Acelaşi lucru nu numai la legume şi fructe, ci la multe altele”, a declarat Băsescu.

Şeful statului a spus că există o „tentaţie” de evaziune fiscală pe piaţa românească şi cel puţin până când se va reuşi perfecţionarea mijloacelor de a pune sub control evaziunea fiscală, nu se va renunţa la respectivul procedeu, despre care Traian Băsescu spune că este reclamat şi de companiile româneşti.

„Şi atunci, aş vrea să fiu foarte deschis şi să vă spun că nu întrevăd o renunţare la plata în avans a TVA-ului. Şi nu numai cu legume şi fructe avem această problemă, iar România s-a obligat să lupte împotriva evaziunii fiscale, dar şi cu multe aşte categorii de mărfuri care se vând destul de rapid şi care nu vin din ţări non-euro, vin din state membre euro. Vin, se vând şi pe urmă căutăm firma şi nu mai avem de unde să recuperăm TVA-ul, pentru că firma s-a desfiinţat sau s-a pus sigiliu pe ea”, a conchis Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter