Economie

Angajatorii riscă să rămână fără forţă de muncă

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/14_ziua/joburi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Doar 20% dintre români nu iau în calcul căutarea unui loc de muncă în străinătate.</p>

Peste 80% din forţa de muncă din România este dispusă să lucreze peste hotare, potrivit unui sondaj BestJobs, spre deosebire de străini care şi-ar părăsi ţara pentru a lucra în străinătate în proporţie de doar 50%.

Rezultatele sondajului, coroborat cu datele ANOFM, conform cărora 75% dintre persoanele angajate în prezent intenţionează să-şi schimbe locul de muncă, ar trebui să constituie, în opinia lui Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, un semnal de alarmă pentru angajatori.

„Din 2013, restricţiile cu privire la circulaţia forţei de muncă se vor ridica în UE, iar ţinând cont de datele celor două studii, angajatorii români trebuie să fie pregătiţi pentru un val de plecări. Ei trebuie să se gândească la măsuri de a păstra forţa de muncă”, spune Don.

Motivul plecării – salariile mizere

Principalul motiv care determină dorinţa de migraţie este nivelul redus al salariilor. „Un prim element de luat în considerare de către angajatori pentru a stopa plecarea angajaţilor este nivelul de salarizare. Nu e normal ca preţul unor produse sau servicii să fie la acelaşi nivel ca în străinătate, însă personalul implicat în executarea sau prestarea lor să fie mult mai prost plătit. Spre exemplu, preţurile la cazare în hoteluri de 5 stele în ţările superdezvoltate sunt similare cu cele de la noi, însă, salariul unui recepţioner de acolo e de peste 1700€, spre deosebire de cei 1500 de lei de la noi”, adaugă Don.

Un domeniu afectat deja masiv de emigrări este sănătatea. Medicii români au cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, consecinţa fiind faptul că peste 60% dintre aceştia doresc să plece în ţări care le oferă salarii pornind de la 3.000 de euro.

Mai productivi în străinătate

Românii care muncesc în străinătate sunt mai productivi cu 10% decât cei care muncesc în ţară, potrivit unui studiu referitor la mobilitatea muncitorilor în cadrul Uniunii Europene, realizat de Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie.

Potrivit datelor studiului, emigranţii sunt în general dintre cei mai buni muncitori şi specialişti, astfel încât nivelul mediu al productivităţii acestora este peste al celor rămaşi în ţară.

Conform unor estimări în momentul de faţă ar fi aproximativ 3.000.000 de români plecaţi în străinătate.

Peste 16.000 de contracte de muncă disponibile on-line

Ofertele de muncă în străinătate sunt postate pe portalul Tjobs.ro şi vizează mai ales meseriaşii şi specialiştii români.

Marea Britanie anunță cele mai multe joburi vacante, aproape 24% din totalul ofertei. Munca pe vase de croazieră, în Grecia sau în S.U.A. sunt următoarele propuneri de angajare cu cele mai multe poziţii libere.

Contractele de muncă sezoniere sunt cele mai numeroase în timpul sărbătorilor de iarnă, în creştere cu aproape 8,61%. Ofertele pentru specialiştii şi meseriaşii calificaţi sunt de asemenea în creştere (+14,02%, respectiv peste 4.000 de poziţii vacante), însă propunerile de joburi necalificate sunt în scădere cu două procente conform comunicatului emis de portal.

Cele mai multe locuri de muncă se concentrează, potrivit Tjobs.ro pe departamentele hoteluri / turism, vase de croazieră, personal medical şi sanitar şi îngrijire copii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter