Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. România, singura țară membră UE care și-a „măcelărit” propriile situri de fabricație

Domnule Ciucă, domnule Ciolacu, iodura de potasiu este mai mult decât iodura de potasiu.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

 

 


Iodura de potasiu reprezintă simbolic o mare victorie. Pentru prima dată, Guvernul atribuie unei fabrici din țară execuția unui proiect excepțional, în condiții excepționale, iar aceasta se achită de obligație în condiții impecabile. Este aceeași companie care era pe fărașul privatizarilor oneroase în 2006, probabil ca să lase locul unui falnic mall sau unei clădiri de birouri sau unui cartier-dormitor.

 


Este aceeași companie care a făcut obiectul unui atac mizerabil în 2016 când a fost acuzată pe nedrept, într-un anume context „favorabil”, că ar fabrica produse de calitate îndoielnică. Dacă oricare dintre cele două atacuri mârșave ar fi reușit, astăzi trebuia să importăm inclusiv iodura de potasiu, la preț dublu.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



România a închis 7.000 de fabrici pentru că a fost și din păcate continuă să fie guvernată de aventurieri care îndrugă despre „regenerare urbană”, de oratori care le știu pe toate, dar n-au intrat în viața lor într-o secție de producție, de incompetenți fără idei, darămite viziune strategică pentru producția industrială. Și, desigur, de think-tank-uri prețioase plătite copios din banii importatorilor, cu mandat să închidă fabricile din țară, lăsând astfel liberă calea îndatorării, a crizei de forță de muncă, a pierderii suveranității economice. Stăm cu mâna întinsă la alții exact în domeniile unde ar trebui să fim puternici, energie, chimie, mâncare, medicamente și, mai nou, apărare.

„Vom rămâne îndatorați pentru totdeauna”

Vom rămâne îndatorați pentru totdeauna dacă nu lansăm programe strategice de reindustrializare în aceste sectoare. Nu există nici o altă țară membră a UE care să-și fi măcelărit propriile situri de fabricație, mai ales pe cele strategice gen energie, chimie, mâncare, medicamente și apărare, așa cum am făcut-o noi. Până și Ucraina, țară devastată de război încă din 2014, are un surplus de balanță comercială față de România.


Lumea industriei de manufactură se schimbă pentru că noua cortină de fier va schimba regulile. Vom intra probabil într-o nouă revoluție industrială dominată de re-shoring, penurii și scumpiri la utilități, materii prime și materiale, lanțuri de aprovizionare scurte, trasee comerciale redesenate, resursa umană provenind din migrația est-vest.

Domnule Ciucă, domnule Ciolacu, prietenii dumneavostră cei mai buni sunt fabricile din țară.


„Trimiteți parlamentarii în vizite la fabrici”

Veți conduce România cel puțin până în 2028, vă rog faceți din Industrializarea României Proiect de Țară. Trimiteți parlamentarii, miniștrii și ceilalți șefi din partide în vizite în fabrici; mai bine chiar, puneți-le birourile în fabrici, ca să înțeleagă care sunt noile priorități industriale.
Evaluați-vă consultanții, sfătuitorii și think-tank-urile care vă șoptesc în ureche, sunt slabi și au propriile agende, habar n-au unde sunt fabricile din țară, știu doar de unde se poate importa.

Striviți sinecurile, PR-ul și suficiența academică din sistemul de învățamânt și obligați-l să se conecteze la nevoile fabricilor din țară.
Obligați primarii să atragă investiții industriale. Propuneți pe listele eligibile la alegerile din 2024 pentru Parlamentul României și cel European cel puțin 10 directori ale celor mai mari fabrici din România; ce mai, susțineți la Președinția României șeful unei fabrici cu 10-15-20 de mii de angajați - ăsta da game-changer.

Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, sunteți cei care trebuie să mute România din logica asistenței sociale și a pomenilor electorale în cea a creării de locuri de muncă în situri de manufactură. Veți reuși în Proiectul de Țară cand topul milionarilor români va fi dominat de patroni de fabrici, așa cum e în G20, nu de importatori și imobiliari.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj. RO-SHORING-ul de după război, momentul stelar de reindustrializare a României

OPINIE. „Nesfârșirea” războiului

abonare newsletter