Educație

UBB Cluj implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități prin PNRR. Valoarea proiectului, peste 13 mil. de euro

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca va implementa cel mai mare proiect de digitalizare a unei universităţi româneşti, prin PNRR, în valoare de peste 13 milioane de euro.

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca va implementa cel mai mare proiect de digitalizare a unei universităţi româneşti, prin PNRR/ Foto: Facebook - Universitatea Babeş-Bolyai Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca va implementa cel mai mare proiect de digitalizare a unei universităţi româneşti, prin PNRR/ Foto: Facebook - Universitatea Babeş-Bolyai

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități finanțat prin PNRR și anume DIGIHUBB (Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic și de cercetare).


 

Proiectul are o valoare de peste 13 milioane de Euro (64.349.589 RON) și va cuprinde dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB: 


  • Școala academică/de știință Art & Humanities
  • Școala academică/de știință Social Sciences
  • Școala academică/de știință Life & Natural Sciences
  • Școala academică/de știință Health
  • Școala academică/de știință Engineering & Technology 
  • Școala academică Divinity

 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Laboratoarele se vor integra în centrele de tip hub ale UBB

Aceste 15 laboratoare se vor integra în/cu Centrele de tip hub integrativ dedicate deja Școlilor academice/de știință din UBB printr-un alt proiect de peste 1 milion de Euro aflat în derulate.

De asemenea, trei centre transversale vor susține întregul demers al celor 15 laboratoare și vor moderniza și digitaliza unitățile existente în UBB în zone în care UBB are deja avantaje competitive la nivel național/internațional: 


  • Centrului EON-UBB-XR (de utilizare a realităților virtuale/augmentate/mixte în actul academic)
  • Hub-ului UBB de Tehnologii Inovative, prin susținerea unităților dedicate inteligenței artificiale/roboticii/securității cibernetice
  • Incubatorului de Afaceri UBB, prin automatizarea proceselor (ex. RPA) și digitalizarea afacerilor/antreprenoriat digital

Două centre de date vor servi ca unități suport pentru toate celelalte structuri.

„Mă bucură această oportunitate oferită comunității academice a UBB prin PNRR, accesibilă printr-o organizare bună a guvernului/ministerului de specialitate (alături de UBB, alte 60 de universități din țară au beneficiat de acest program). Vine la timp, în contextul transformărilor profunde prin care trece UBB. Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut, totuși, ca proiectul să permită o digitalizare mai generală și mai profundă a universităților – autoritățile focalizând sprijinul financiar, prin activitățile eligibile, oarecum pe actul educațional și parțial pe cercetare, lăsând zona administrativă și zona de servicii către societate mai slab reprezentate -, dar este un demers bun, nu mai despicăm firul și sper ca în viitor alte demersuri să completeze ceea ce nu se poate face acum. Oricum, UBB încearcă să îmbunătățească prin forțe proprii acest demers fundamental pentru o universitate modernă, iar ca semn de seriozitate Universitatea noastră va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de RON din surse proprii, pentru a avea acel demers mai general și profund de care vorbeam și pe care ni-l doream. Felicitări Centrului pentru Programe Europene din cadrul UBB pentru sprijinul administrativ excelent oferit echipei de proiect, iar echipei de proiect și tuturor celor implicați pentru efort și rezultat”, declară  rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.


„Este o șansă foarte bună pentru universitate, care vine în acord cu strategia UBB de digitalizare și alte proiecte deja demarate în acest sens, astfel încât în următorii trei ani va trebui să lucrăm eficient, așa cum s-a lucrat de altfel și la această aplicație de grant, pentru a folosi la maximum această oportunitate în beneficiul comunității UBB”, a adăugat prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, managerul proiectului.

 

CITEȘTE ȘI:

Institutul UBB în Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică a încheiat un parteneriat strategic cu Microsoft

Universitatea Babeș-Bolyai, mesaj pentru politicieni. „Pot avea un consultant dacă propun soluții onorabile în zona eticii academice”

Cine va proiecta viitorul Science Campus din Lomb și cum va arăta acesta? GALERIE FOTO

abonare newsletter