Educație
Daniel David, despre greva din învățământ: „Susțin ideea sindicală de acum a creșterii salariale. Numai așa putem restaura statutul de prestigiu al educației în societate!”
Creșterea veniturilor din învățământul preuniversitar și universitar este susținută și de rectorul UBB, Daniel David, care arată că diferențierea salarială meritocratică poate fi analizată după asigurarea unui nivel decent de salarizare.
Daniel David, despre greva din învățământ/Foto: danieldavidubb.wordpress.com
Recent, fostul ministru al educației, profesorul Mircea Miclea arăta că necesitatea unei salarizări corespunzătoare a profesorilor este mai mult decât evidentă, iar majorarea diferențiată a veniturilor reprezintă o condiție esențială pentru o educație de calitate.
În privința poziției UBB față de greva din educație, Daniel David, rectorul UBB, notează că „sindicatele au rostul lor într-o democrație. Probabil că membrii de sindicat vor urma decizia sindicatului. Ceilalți colegi din UBB se pot proiecta individual, autonom, ghidați de valorile comune ale comunității noastre, așa cum am încurajat mereu în situații similare”, semnalează Daniel David prin intermediul unui mesaj public.
Rectorul Universității Babeș-Bolyai arată că susține ideea salarizării corespunzătoare a profesorilor, aspect ce reprezintă o condiție însemnată pentru prestigiul educației în societate:
„Eu nu sunt membru de sindicat, dar susțin ideea sindicală de acum a creșterii salariale în preuniversitar și în universitar (aici, după mine, mai ales pentru gradele didactice/de cercetare mici, pentru personalul auxiliar și nedidactic/administrativ). Numai așa putem restaura statutul de prestigiu al educației în societate! Ca om care susține excelența și meritocrația în mediul academic, cred însă că trebuie discutat apoi și despre diferențieri salariale pe bază de merit/performanță, dar asta, sigur, după ce asigurăm un nivel comun decent de salarizare.
CITEȘTE ȘI:
70% din profesorii clujeni participă la greva generală! ISJ Cluj: Părinții să fie în „permanentă legătură” cu dirigintele pentru a fi informați
Îmi doresc ca deciziile sindicatului și ale celorlalți colegi să țină cont și de interesele studenților, în final noi fiind aici pentru ei și putând câștiga în prestigiu doar împreună!
P.S. Reamintesc că la UBB am crescut recent salariile personalului nedidactic/administrativ din fonduri proprii, dar nu știu cât timp putem susține asta și este nevoie ca statul să-și asume responsabilitatea pentru prestigiul educației, inclusiv prin nivelul de salarizare”, a notat rectorul UBB, Daniel David.
Și învăţământul superior de stat (Universitatea Politehnica din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, dar şi alte universităţi mai mici) intră de luni în grevă de avertisment sau de solidaritate, a anunţat duminică preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, care a adăugat că aproape 10.000 de salariaţi vor fi în grevă timp de două ore.
Peste 150.000 de profesori și 70.000 de angajați din personalul auxiliar vor participa la greva generală din învățământ, declanșată de luni, 22 mai 2023.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: