Educație

Sute de tone de deșeuri, reciclate lunar prin implicarea elevilor. Colectarea selectivă, o inițiativă care ajunge în școlile din țară

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului), program de responsabilizare socială prin care sunt colectate deșeuri, împlinește un an de când este aplicat în școlile din mai multe orașe din România.

ASAP România împlinește un an. ASAP România împlinește un an.

Programul este prezent în următoarele municipii-reședință de județ din țară: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bistrița, Brăila, Brașov, Constanța, Iași, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Mureș, Zalău – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București, discuțiile fiind în desfășurare și la Sectoarele 4 și 5 pentru  o implementare la nivelul întregii Capitale. 

ASAP România este inițiat de Fundația The Institute și urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic și față de reciclare.


În prima etapă de implementare, în cadrul proiectului pilot din câteva școli din Capitală, prin implicarea a 38 000 de elevi care au interacționat cu programul, au fost colectate în decursul a trei luni peste 450 de kilograme de plastic, peste 6 tone de hârtie și peste 130 de tone de deșeuri în amestec.

Programul, o metodă de formare a unei noi generații responsabile

„Acum un an, am pornit la drum cu ideea că o schimbare profundă de mentalitate pornește de la copii și de la formarea unei generații responsabile, iar mediul educațional, în care aceștia își găsesc resorturile zilnice, poate fi platforma corectă pentru crearea unor rutine sănătoase în ceea ce privește abordarea problemelor de mediu. Scalând la nivelul întregii țări, obiectivul de start nu mai pare ambițios, iar provocări precum pandemia sau efortul uriaș de a deschide dialogul cu autoritățile din toate județele și de a crea un model funcțional de colectare selectivă și un abecedar unitar tuturor școlilor din România se estompează când observăm în ce se traduce rezultatul acțiunilor fiecărui copil.


Uitându-ne la primul model de implementare și conștientizând că fiecare elev a colectat, în medie, peste 1,2 kg de hărtie, că prin cele 6 tone de hârtie adunate într-un sector din Capitală, au fost salvați peste 100 de copaci, este lesne de înțeles ce va însemna impactul imediat al celor peste jumătate de milion de elevi din toată România. Doar cu astfel de planuri și calcule mari în minte, cu astfel de eforturi concentrate în toate colțurile României putem aborda una dintre cele mai pregnante nevoi la nivel legislativ, de educație și de infrastructură – problematica deșeurilor – care se va intensifica galopant în următorii ani”, a declarat fondatorul programului ASAP și CEO al FundațieiThe Institute, Andrei Borțun.

CITEȘTE ȘI:

200 de elevi de la Școala Ion Agârbiceanu, relocați haotic. Zeci de părinți au protestat. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter