Electric Castle
Muzică și politică. „Free Palestine”, huiduieli la adresa lui Putin și o lecție de istorie predată live la Electric Castle de Massive Attack! FOTO/VIDEO
Concert impecabil, lecții de istorie și activism social și politic live de pe scena Electric Castle făcute de celebra trupă Massive Attack, sâmbătă seara la Bonțida. Un concert de la care publicul a plecat dezarmat, probabil puțin mai deschis la minte, un concert care te pune pe gânduri și te face să te întrebi la ce ai asistat.
Mesaje politice și sociale la concertul Massive Attack de la Electric Castle, Foto: monitorulcj.ro
Concertul pe care grupul trip-hop Massive Attack l-a susţinut în penultima seară la Electric Castle a reprezentat, pe lângă revenirea britanicilor pe scenă după o pauză de câțiva ani, şi o reală doză de civism. De activism social şi politic, deopotrivă.
monitorulcj.ro vă oferă zilnic cele mai noi informații despre festivalul Electric Castle. Consultă secțiunea „Electric Castle” de pe monitorulcj.ro ca să fii la curent cu toate noutățile legate de festival.
După o pauză de cinci ani de la turnee, grupul britanic Massive Attack a oferit primul lor spectacol la Electric Castle.
Massive Attack își merită pe deplin statutul de trupă cult, iar organizatorii Electric Castle le-a oferit publicului șansa de a asculta, live, piese iconice precum „Teardrop” sau „Unfinished Sympathy”.
Concertele live Massive Attack: o fuziune de muzică și activism social
Concertele lor sunt întotdeauna o platformă pentru declarații politice și ecologice puternice, sporite de utilizarea imaginilor video. Iar concertul de la Electric Castle nu a fost o excepție. La Electric Castle 2024, astfel de mesaje au fost prezentate cu scopul de a (ne) trezi la realitate. Șocant pentru unii, necesar pentru ceea ce reprezintă Massive Attack.
Piesa centrală a concertului susținut de Massive Attack la Electric Castle a fost ecranul uriaş din spatele trupei pe care, pe toată durata prestației live au rulat mesaje motivaţionale şi activiste, dar şi imagini cu puternic impact emoțional. Încă de la început, fundalul a devenit rapid un suport pentru lecțiile de putere, libertate și democrație spuse chiar în limba română.
Mai mult, Robert Del Naja, unul dintre fondatorii trupei, a purtat pe toată perioada concertului o banderolă albă pe care scria „Palestina”. După fiecare piesă a mulțumit publicului în limba română.
Concertul Massive Attack de la Electric Castle, militant, puternic, electrizant
Spectacolul vizual a mai avut parte de imagini cu oameni prinși în războiul din Ucraina și/sau Gaza, Covid, manipulare, conspirații globale, Cambridge Analytica, Vladimir Putin, înșiruiri de cifre precum a la „Matrix”. Publicul a fost însă atins de mesajele care au descris situația din Gaza și Ucraina.
Oamenii au reacționat la fiecare mesaj. L-au huiduit pe Vladimir Putin și au strigat „Free Palestine”. Au fost și spectatori care au considerat că mesajele respective au fost într-o doză prea mare și au părăsit concertul.
Mai bine de 30 de ani de trip hop dus la rang de artă
Au pus bazele trip hop, unul din cele mai influente stiluri muzicale ale ultimelor decade și au inspirat o întreagă generație de artiști prin extraordinara lor putere creativă în muzică, arte vizuale și activism.
„Unfinished Sympathy” este primul mare hit al formaţiei din Bristol cu care lua cu asalt scena muzicală europeană şi globală. Era al doilea single de pe albumul de debut, „Blue Lines” din 1991. Lansarea sub numele de autor „Massive” s-a făcut pentru a evita cenzura acelor vremuri, care interzicea orice avea legătură cu Războiul din Golf.
„Teardrop” lua naştere în anul 1998. Este al doilea single de pe albumul cu numărul 3 al trupei, „Mezzanine”. Vocea îi aparţine lui Elizabeth Fraser, solista trupei dream pop Cocteau Twins. De departe este cea mai celebră piesă Massive Attack.
Grupul Massive Attack a fost fondat de Robert „3D” Del Naja şi Grant „Daddy G” Marshall, în 1988, în Bristol. Recunoscuţi ca pioneri ai stilului trip-hop şi ca una dintre cele mai inovatoare şi mai influente trupe ale generaţiei lor, muzicienii au lansat în cei 20 de ani de carieră 5 albume de studio, două EP-uri, 16 single-uri, o compilaţie şi 2 coloane sonore, vândute în mai mult de 10 milioane de exemplare în toată lumea.
De-a lungul timpului, trupa a avut colaborări cu nume de marcă ale industriei muzicale printre care Madonna, David Bowie, Tracey Thorn, Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), Sinead O’Connor, Damon Albarn (Blur), Horace Andy, Tricky, Shara Nelson, Neneh Cherry sau Martina Topley-Bird.
Massive Attack a mai concertat în România în 2008, 2010 și 2018.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: