Externe
MACABRU! Primul cetățean executat public în Afganistan, de la revenirea talibanilor la putere. Cum s-a ajuns aici în 2022?
Guvernul taliban care conduce Afganistanul a anunțat miercuri că a înfăptuit prima execuție publică de când aceștia au preluat puterea. Cum s-a ajuns la o asemenea oroare în 2022?
Harta Afganistanului cu o armă de foc/FOTO: depositphotos.com
Un afgan condamnat pentru crimă a fost executat în public miercuri, au anunţat talibanii, o premieră de când islamiştii au revenit la putere în august 2021.
„Curtea supremă a primit ordin să pună în aplicare «Qisas» într-o adunare publică a locuitorilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un comunicat, referindu-se la legea talionului din dreptul islamic.
Qisas este o tradiție din lumea islamică ce a fost transformat în literă de lege în codul Sharia, codul penal al țarilor islamiste extremiste precum Afganistanul. Acesta s-ar traduce ca „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” și presupune pedepsirea tâlharilor sau a criminalilor folosind același nivel de violență sau de gravitate ca și neleguirea înfăptuită.
Luna trecută, şeful suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, le-a ordonat judecătorilor să aplice toate pedepsele prevăzute de legea islamică, în special execuţii publice, lapidări, biciuiri, precum şi amputări de membre în cazul hoţilor.
Talibanii au procedat deja la câteva biciuiri publice de când au revenit la putere, însă execuţia de miercuri, ce a avut loc la Farah, capitala provinciei vestice cu acelaşi nume, este prima pe care au recunoscut-o.
Soarta Afganistanului
Afganistanul nu este străin instabilității și violenței. În perioada modernă, acesta a fost teren de încercare pentru marile puteri ale planetei.
Granițele moderne ale afganistanului au fost stabilite de către britanici, după un război purtat în a doua parte a secolului XIX. Astfel țara a devenit o „zonă tampon” între Imperiul Țarist și India controlată de Imperiul Britanic. Locuitorii Afganistanului au început încă de atunci să fie obișnuiți cu distrugerea și pierdea de vieți adusă de jocurile de putere ale invadatorilor.
O altă superputere care a încercat dominarea Afganistanului a fost Uniunea Sovietică. Aceștia au purtat un război în zonă timp de un deceniu în anii 80, fiind nevoiți în final să se retragă din cauza că nu au reușit să subjuge țara și locuitorii acesteia. Fondurile irosite de către sovietici în acest conflict au fost un factor major în decăderea economică a URSS în ultimul său deceniu de viață, ducând în final la caderea uniunii în 1991.
Ultimii care și-au încercat norocul au fost americanii. Cel mai lung război din istoria Statelor Unite s-a încheiat în august anul trecut, cu o „retragere strategică” din Afganistan. Imaginile surprinse de pe aeroportul din Kabul au făcut atunci instant încojurul lumii.
După 20 de ani în care nici singură superputere a lumii nu a reușit să controleze în totalitate țara, talibanii au fost rapizi, punând mâna imediat pe putere. Aceștia au instituit instant codul islamist extremist Sharia, în care sunt menționate procedee precum „Qisas-ul” sau forțarea femeilor de a purta Hijab. Astfel s-a ajuns acum, în anul 2022, la prima execuție publică recunoscută a acestui regim.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: