Externe
Austria sugerează că va accepta aderarea României la Schengen, doar cu o singură condiție: „Nimic nu va mai sta în calea extinderii”
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, dă asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”, dacă se vor lua măsuri.
Spațiul Schengen / Foto: depositphotos.com
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a dat de înțeles într-un interviu pentru agenția de presă APA, că Austria va fi de acord cu aderarea României la spațiul Schengen odată ce numărul solicitanților de azil va scădea.
„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”, a declarat Alexander Schallenberg pentru sursa citată anterior.
CITEȘTE ȘI:
Austria își menține veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen
ULTIMA ORĂ România NU intră în Schengen din cauza opoziției Austriei și Olandei
Ministrul de Externe Alexander Schallenberg a declarat că nu vede Austria izolată în UE de controversatul veto împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.
„Austria este înconjurată de state UE şi de state Schengen, cu excepţia Elveţiei şi a Liechtensteinului. În condiţiile în care ţara se confruntă cu atât de multe cereri de azil, este legitim să spunem că avem nevoie de sprijin. Aceasta nu este o problemă bilaterală, ci o problemă paneuropeană”, a explicat Alexander Schallenberg.
Ministrul de externe este convins, pe de altă parte, că discuţiile din cadrul Consiliului European au condus la o „conştientizare mai puternică” a acestor probleme.
Ministrul îl apără pe cancelarul Karl Nehammer
Ministrul de externe îl apără pe cancelarul federal Karl Nehammer, care a folosit termenul de „turism de azil”.
„Cum mai poți numii asta? Oamenii zburau la Belgrad sub pretexte false şi se foloseau de scutirea de vize acordată de Serbia pentru a fi apoi introduşi ilegal în UE, a mai spus acesta. Este vorba de trafic de fiinţe umane şi de abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea. Cu toate acestea, marea majoritate a persoanelor care vin sunt tunisieni, indieni, pakistanezi, egipteni (...) În cele din urmă, însă, toate statele europene ar trebui să suporte împreună protecţia frontierelor externe, crede şeful diplomaţiei de la Viena. Trebuie să existe o gestionare comună a frontierelor UE şi ar fi o soluţie logică să sprijinim statele de la graniţă, fie financiar, fie logistic, să ne asumăm acest lucru împreună”, a arătat Schallenberg.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: