Externe

Statele cele mai bogate ale lumii le datorează țărilor sărace 13 trilioane de dolari

Statele din G7 datorează statelor sărace 13 trilioane de dolari.

Statele din G7 datorează 13 trilioane de dolari /FOTO: depositphotos.com Statele din G7 datorează 13 trilioane de dolari /FOTO: depositphotos.com

 

 


Statele bogate şi industrializate din grupul G7 le datorează celor mai sărace ţări în jur de 13 trilioane de dolari ca ajutor pentru dezvoltare neplătit, precum şi ca sprijin în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit estimărilor organizaţiei umanitare Oxfam conform agerpres.ro.



În loc de a-şi respecta obligaţiile, state din G7 şi băncile lor cer să le fie achitate datorii de 232 milioane de dolari pe zi, a arătat Oxfam miercuri, înaintea summitului G7 care va avea loc vineri la Hiroshima, în Japonia.

„Statelor bogate din G7 le place să se prezinte ca salvatori, dar ceea ce fac este să opereze un dublu standard mortal - ele joacă după un set de reguli, în timp ce fostele lor colonii sunt forţate să joace după un altul”, a declarat directorul executiv interimar al Oxfam, Amitabh Behar.

„Lumea bogată este cea care este datoare Sudului Global. Cu ajutorul pe care l-au promis decenii în urmă, dar nu l-au acordat niciodată. Cu costurile uriaşe de pe urma pagubelor de mediu cauzate de arderile lor nesăbuite de combustibili fosili. Cu averea imensă construită pe colonialism şi sclavie”, a continuat Behar.

Potrivit Oxfam, summitul de la Hiroshima are loc într-o perioadă marcată de tăieri salariale, majorări puternice ale preţurilor la alimente şi creşterea foametei la nivel mondial.

Pentru prima dată în 25 de ani, bogăţia extremă şi sărăcia extremă cresc simultan, afirmă Oxfam.

Potrivit acestei organizaţii, statele G7 şi-au încălcat promisiunea de a acorda anual 100 miliarde de dolari pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice, în timp ce emisiile lor de carbon sunt estimate a fi cauzat pagube de 8,7 trilioane de dolari în ţările cu venituri scăzute şi medii.

În 1970, ţările bogate au promis să acorde 0,7% din PIB anual ca ajutor pentru dezvoltare. Însă 4,49 trilioane de dolari nu au fost acordate, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din ceea ce se promisese.

„Acei bani ar fi putut să facă o diferenţă”, a arătat Behar.

Banii respectivi ar fi putut să fie folosiţi pentru şcolarizarea copiilor, pentru spitale, medicamente vitale, acces la apă, pentru o infrastructură, agricultură şi securitate alimentară mai bune şi pentru multe altele, a adăugat responsabilul Oxfam.

„G7 trebui să îşi plătească datoriile. Nu este vorba despre bunăvoinţă sau caritate, este o obligaţie morală”, a mai spus Behar.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Fraudă de 30 de milioane de euro anchetată de Parchetul European. Percheziții în Cluj și în sudul Franței

Ultimele Stiri
abonare newsletter