Externe

Maia Sandu, la summitul Comunității Politice Europene: Trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată pentru a opri războiul și a restabili pacea pe continent

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE). Maia Sandu a transmis un mesaj de încredere și a declarat că doar prin intermediul unei bune colaborări a statelor europene pacea va fi reinstaurată, iar continentul european va fi protejat.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la Summitul CPE: „Trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată pentru a opri războiul și a restabili pacea pe continent”/Foto: Maia Sandu Facebook.com Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la Summitul CPE: „Trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată pentru a opri războiul și a restabili pacea pe continent”/Foto: Maia Sandu Facebook.com

 

 


În Moldova se desfășoară Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), la care participă și președintele Klaus Iohannis, alături de zeci de lideri europeni. Tema securității în context regional, pe agenda dezbaterilor. 

 


„Țările europene trebuie să lucreze mai strâns ca niciodată, pentru a opri războiul barbar dus de Rusia în Ucraina și a restabili pacea pe continent”, a declarat, joi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

„În efortul de aderare la Uniunea Europeană, țara noastră se bucură de sprijin și solidaritate fără precedent din partea Franței, fapt pentru care i-am mulțumit încă odată Președintelui Macron. Moldova va valorifica acest sprijin pentru a contribui la întărirea democrației în blocul comunitar și în vecinătatea acestuia. Moldova este Europa și vom demonstra aceasta prin reforme concrete”, a notat Sandu, după întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron. 


Zelenski: Nu e vremea îndoielilor. Avem nevoie de admiterea Ucrainei în NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primul lider care a ajuns, joi, la reuniunea găzduită de statul vecin. 

Zelenski a susținut un discurs la sesiunea plenară a Summit-ului în care a arătat că orice slăbiciune a statelor europene va fi speculată de Moscova. 


„De fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, trebuie să nu uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici - Rusia va profita de ea. Nu putem să avem îndoieli în legătură cu unitatea noastră, sau în legătura în care răspundem la provocările vremurilor noastre, care aduc tot mai multe probleme cu sine”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Mesajul lui Volodimir Zelenski, în cadrul Summitului CPE din Republica Moldova/foto: Maia Sandu Facebook.com

Volodimir Zelenski a arătat că numai garanțiile de securitate oferite de NATO pot intimida Rusia și a solicitat pași concreți pentru aderarea țării sale în Alianța Nord-Atlantică.


„De ce colaborăm cu NATO? Pentru că nu avem alte garanții de securitate, nu există decât garanții de război. Alianța de securitate - China, NATO, Ucraina ar fi posibilă dar noi avem nevoie de pace. Toate țările care au granița cu Rusia și care nu vor sa fie sfârtecate de Rusia trebuie sa se alieze cu UE și NATO. (…).

Este vremea deciziilor și aș vrea să subliniez acest lucru la Summitul NATO de la Vilnius din aceasta vară - e nevoie de o decizie pozitivă, avem nevoie de admiterea Ucrainei în NATO, avem nevoie de un Summit al păcii care ne va ajuta sa implementam planurile comune, e nevoie sa lasam îndoielile la o parte. E nevoie de o decizie pentru Ucraina, pentru că de aceasta depinde și decizia pentru toată lumea”, a declarat Zelenski. 

Iohannis: Sprijinul nostru trebuie sa devină mai vizibil pentru cetățenii din Moldova

Și președintele României, Klaus Iohannis, participă, joi, la Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE).

„Îmi face plăcere să particip la acest Summit, mai ales pentru că ne aflăm aici, în Republica Moldova. Asta spune foarte multe despre vocația europeană a țării și despre seriozitatea eforturilor acesteia în raport cu reformele necesare pentru aderare a UE. Arată și accentul pus pe întreaga vecinătate de vest și regiunea Mării Negre. 

Mesajul lui Klaus Iohannis, în cadrul Summitului CPE din Republica Moldova/foto: Maia Sandu Facebook.com

Trebuie să fim tot mai conștienți de provocări geostrategice pe care țări precum Ucraina și Moldova le înfruntă. Agresiunea militară în Ucraina este evoluția cea mai perturbantă în era de după Războiul Rece. Este datoria noastră să răspundem acestui apel istoric și să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili. Aduc un omagiu și liderilor de la Chișinău care se confruntă cu contracararea amenințărilor hibride și cu reformele necesare integrării. România oferă sprijin necesar pentru reziliența țării pe diferite segmente. Ma adresez cetățenilor Moldovei - nu sunteți singuri. Suntem aici toți pentru Republica Moldova. Sprijinul nostru trebuie sa devină mai vizibil pentru cetățenii din Moldova. Ei trebuie sa vadă sprijinul nostru în viața lor de zi cu zi”, a declarat Klaus Iohannis.

În continuare, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Summitul CPE reprezintă „o platformă pentru identificarea unor soluţii la care putem să ne angajăm cu toţii pentru a readuce pacea pe continentul european şi a-l proteja”.

„Summitul este o expresie clară a unităţii, forţei şi hotărârii noastre de acţiona împreună ca o familie care rămâne unită şi colaborează pentru a rezolva probleme comune. În următoarele ore, dorim să avem o dezbatere privind modul în care putem consolida securitatea continentului şi cum putem rezolva consecinţele invaziei ruse împotriva Ucrainei. 

Va trebuie să găsim soluţii pentru crizele din domeniul energiei, trebuie să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat şi mai sigur”, a spus Maia Sandu.

Mesajul Maiei Sandu, în cadrul Summitului CPE din Republica Moldova/foto: Maia Sandu Facebook.com

Tema centrală a summitului este focusată pe securitatea Moldovei în context regional, în condițiile războiului din Ucraina. 

Comunitatea politică europeană este o platformă nouă de coordonare politică, ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.

În repetate rânduri, Bruxellesul s-a exprimat în sprijinul Ucrainei și Moldovei în condițiile agresiunii pe scară largă a Moscovei în Ucraina. Mesajul liderilor europeni este unul ferm: Moldova și Ucraina vor fi sprijinite, iar statele europene vor face tot posibilul pentru creșterea securității din zonă, nu doar din punct de vedere militar, ci și energetic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zeci de lideri europeni participă la Summitul Comunității Politice Europene, în Republica Moldova. Securitatea în context regional, pe agenda dezbaterilor

abonare newsletter