Externe

Orban i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare „rapidă” a focului. Ucraina insistă asupra unei „păci juste”.

Premierul maghiar Viktor Orban i-a sugerat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să accepte o încetare a focului, favorabilă Rusiei. Kievul insistă asupra unei „păci juste”.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a cerut lui Zelenski să ia în considerare o încetare „rapidă” a focului|Foto: Orbán Viktor-Facebook Prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a cerut lui Zelenski să ia în considerare o încetare „rapidă” a focului|Foto: Orbán Viktor-Facebook

 

 


Prim-ministrul ungar Viktor Orban a efectuat, marţi, prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în condițiile în care Ungaria a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni.

Orban cere Kievului o „încetare rapidă a focului”

Premierul ungar Viktor Orban l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” şi asupra continuării ajutorului militar european pentru ţara sa.


„Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aş dori să înţelegeţi că aceasta este misiunea mea, de a înţelege cum vedeţi oportunităţile de pace”, a declarat Orban la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

CITEȘTE ȘI: 
Ungaria preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea Budapestei?

„Obiectivul prezenţei mele aici este de a înţelege cum putem ajuta Ucraina în următoarele şase luni şi de asemenea cum putem ajuta comunitatea maghiară” din Ucraina, a explicat premierul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.


„I-am cerut preşedintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului rapide”, care să fie „limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”, a continuat el la conferinţa de presă cu Zelenski.

Zelenski, mesaj în favoarea „unei păci juste pentru Ucraina și întreaga Europă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat că vizita lui Orban ilustrează „priorităţile europene comune, prin urmare este importantă obţinerea unei păci juste pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă”.


„Este de asemenea important pentru noi toţi în Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii ruse”, a adăugat Zelenski, după ce Orban s-a împotrivit în interiorul UE şi NATO ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

CITEȘTE ȘI: 
UE și Ucraina au semnat un pact de securitate. Reacția Bruxelles-ului în cazul unui atac nuclear rusesc.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.


Formula de pace propusă de Ucraina

Totuşi, Viktor Orban a declarat marţi la Kiev că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina şi să semneze un acord extins de cooperare bilaterală. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat că discuţiile avute cu premierul ungar pot servi ca bază pentru un viitor acord între Ucraina şi Ungaria.

Scenariul de pace propus de președintele Ucrainei constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea Budapestei?

UE și Ucraina au semnat un pact de securitate. Reacția Bruxelles-ului în cazul unui atac nuclear rusesc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter