Externe

Kaja Kallas a demisionat din funcția de premier al Estoniei pentru a deveni șefa diplomației europene

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a înaintat demisia pentru a putea prelua funcţia de şefă a diplomaţiei europene.

Kaja Kallas a demisionat din funcția de premier al Estoniei pentru a deveni șefa diplomației europene | Foto: Kaja Kallas - Facebook Kaja Kallas a demisionat din funcția de premier al Estoniei pentru a deveni șefa diplomației europene | Foto: Kaja Kallas - Facebook

 

 


Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a înaintat demisia pentru a putea prelua funcţia de şefă a diplomaţiei europene, a anunţat luni biroul de presă al preşedinţiei estoniene, informează Reuters.

 


Kallas şi-a dus Partidul Reformei (liberal) spre victorie în 2019 şi în 2023, şi s-a aflat la conducerea guvernului estonian din 2021.

Rămâne premier interimar până în august

Kaja Kallas va rămâne premier interimar până când va fi confirmat noul guvern, la începutul lui august, a informat postul public de radio eston ERR.


Partidul Reformei l-a propus pe ministrul pentru climă Kristen Michal pentru funcţia de viitor prim-ministru, în aşteptarea negocierilor cu partenerii săi de coaliţie, partidul liberal Estonia 200 şi cu social-democraţii.

Partidul Kajei Kallas îşi va alege noul lider pe 8 septembrie.


Rezerve față de Kallas

Potrivit publicaţiei Politico.eu, unii lideri europeni ar fi avut rezerve faţă de ideea ca şefa guvernului eston – cunoscută prin radicalismul său antirusesc şi dată în urmărire de Moscova -, de teama că s-ar putea ca ea să se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu, a scris presshub.ro, care citează Agerpres. 

Cu toate acestea, ea a obţinut în cele din urmă postul de şefă a diplomaţiei UE, în urma unei înţelegeri în care cele trei mari grupuri politice pro-europene, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew) şi-au împărţit funcţiile de top ale instituţiilor UE şi au confirmat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene.


Moscova a anticipat relaţii dificile cu UE în urma acestor numiri şi a descris-o pe Kaja Kallas drept „binecunoscută pentru remarcile sale absolut inacceptabile şi extrem de rusofobe”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biden se încurcă iar în declarații. L-a confundat pe Zelenski cu Putin și pe Trump cu Harris - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter