Externe

Prizonierul eliberat care REFUZĂ libertatea și vrea să se întoarcă în iadul lui Putin! Motivul e ULUITOR - VIDEO

Ilya Yashin, cunoscut opozant al regimului Putin, a fost eliberat recent din închisoare într-un schimb de prizonieri, dar reacția sa neașteptată a uimit lumea întreagă.

Ilya Yashin refuză libertatea în Occident și vrea să revină în Rusia lui Putin. Foto: Ilya Yashin refuză libertatea în Occident și vrea să revină în Rusia lui Putin. Foto:

 

 


În loc să se bucure de libertate, Yashin a condamnat cu furie eliberarea, considerând-o o „expulzare ilegală" din Rusia.

 


În vârstă de 41 de ani, Yashin și-a petrecut ultimele două decenii luptând împotriva guvernului autoritar al lui Vladimir Putin. El a fost arestat în iunie 2022 și condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat invazia rusă în Ucraina.

Chiar și din spatele gratiilor, Yashin a continuat să-și facă auzită vocea, publicând eseuri și declarații împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina. El a declarat că era dispus să-și ispășească întreaga pedeapsă și a refuzat în mod repetat să fie inclus în schimburi de prizonieri, relatează Il Messaggero.


Surpriză în cazul Yashin: Cum a reacționat opozantul rus la eliberarea din închisoare

La o conferință de presă ținută la Bonn, Germania, la scurt timp după eliberare, Yashin a afirmat: „Ceea ce s-a întâmplat la 1 august, nu consider că a fost un schimb de prizonieri, ci expulzarea mea ilegală din Rusia împotriva voinței mele. Și spun sincer, mai mult decât orice altceva, acum vreau să merg acasă".

Opozantul rus vede în eliberarea sa nu o concesie din partea Kremlinului, ci o încercare de a-l priva de autoritatea morală pe care o avea în Rusia. El consideră că prezența sa în țară, chiar și în închisoare, îi oferea o platformă puternică pentru a spune adevărul.


Yashin a dezvăluit că un reprezentant al serviciului rus de securitate l-a avertizat că, dacă se va întoarce în Rusia, va avea aceeași soartă ca Alexei Navalny, liderul opoziției care a murit într-o colonie penală din Arctica.

CITEȘTE ȘI:

România, tampon pentru Ucraina? Planul surprinzător al lui Zelenski

În prezent, Yashin se confruntă cu provocarea de a-și continua activitatea politică din exil. El a declarat: „Chiar nu înțeleg cum să fiu un politician rus în exil. Nu știu cum să o fac, dar voi încerca să învăț și să fiu eficient și aici."


Printre planurile sale se numără organizarea de consultări cu rușii exilați în diferite orașe și apărarea prizonierilor politici rămași în Rusia. De asemenea, Yashin intenționează să continue „educația anti-război pentru cetățenii ruși" și să susțină cauza Ucrainei.

Opozantul rus Yashin denunță eliberarea sa: O expulzare ilegală, nu un gest umanitar

În ciuda criticilor primite pentru unele dintre declarațiile sale recente, Yashin rămâne ferm în convingerea că „nicio bucată de pământ ucrainean" nu ar trebui cedată lui Putin.

Deși se adaptează la noua sa viață în libertate, o experiență pe care spune că nu și-a imaginat-o niciodată, Ilya Yashin rămâne dedicat cauzei sale și speră să găsească modalități eficiente de a-și continua lupta împotriva regimului Putin, chiar și din exil.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atacuri devastatoare cu rachete hipersonice. Putin lovește Ucraina, cel puțin 20 de morți - VIDEO

„Nu există cuvinte pentru așa ceva". Reacții după ce Rusia i-a atacat pe cei mai vulnerabili: copiii bolnavi de cancer - VIDEO

Funeraliile opozantului rus Aleksei Navalnîi, desfășurate în condiții stricte de securitate. Rușii s-au adunat pentru a participa la ceremonia de rămas bun.

Ultimele Stiri
abonare newsletter