Externe

Poliția din Europa va putea accesa datele de pe telefonele mobile. Decizia instanței supreme a Uniunii Europene.

Instanța supremă a Uniunii Europene a decis ca poliția din Europa să poată accesa datele de pe telefoanele mobile.

Poliția din Europa va putea accesa datele de pe telefonele mobile | Foto: Depositphotos.com Poliția din Europa va putea accesa datele de pe telefonele mobile | Foto: Depositphotos.com

 

 


 

Vineri, 4 octombrie 2024, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca poliția europeană să poată accesa datele de pe telefoanele mobile ale oamenilor chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de infracțiuni grave, scrie politico.eu


 

Această decizie vine pe fondul unui caz din Austria, după ce o persoană anonimă a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis. 


„A considera că doar lupta împotriva infracțiunilor grave este capabilă să justifice accesul la datele conținute într-un telefon mobil ar limita în mod nejustificat competențele de investigare ale autorităților competente”, a spus instanța într-un comunicat de presă în această dimineață.

Instanța afirmă că o astfel de limitare a puterilor poliției ar însemna un „risc sporit de impunitate pentru infracțiunile penale”. 


Astfel, judecătorii au decis ca accesul la datele de pe telefonul mobil să facă obiectul unei revizuiri prealabile de către o instanță a unei autorități independente, cu excepția cazurilor urgente. 

De asemenea, organizația pentru drepturile digitale EDRi a declarat într-o analiză a cazului, publicată anul trecut, că datele de pe telefonul mobil sunt „în special problematice, deoarece nu există o modalitate tehnică de a limita accesul poliției la o anumită informație de pe dispozitiv”.


Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

Adevărul surprinzător despre telefoanele mobile și cancer: Ce au descoperit cercetătorii după 20 de ani de studiu.

Este oficial: Statul va ști ce telefoane folosesc toți românii! Operatorii de telefonie mobilă, obligați să transmită informații la ANCOM.

Ultimele Stiri
abonare newsletter