Politică

Emil Boc, mesaj ferm de la Bruxelles: „Vom trece această iarnă într-o manieră de solidaritate europeană”

Emil Boc a înregistrat o intervenție de la Bruxelles în cadrul ședinței de Consiliu local, prin care a transmis un mesaj categoric de solidaritate europeană în condițiile unei ierni cu multiple provocări pentru români.

Emil Boc intervenție în ședința de Consiliu local/ sursa: primarioaclujnapoca.ro Emil Boc intervenție în ședința de Consiliu local/ sursa: primarioaclujnapoca.ro

 

 


Edilul Clujului se află la Bruxelles unde a participat la Conferinta COTER- Comitetul European al Regiunilor, organizat în colaborare cu Comisia Europeană în cadrul Just Transition Platforma.

 


Printre temele aflate în dezbatere se regăsesc subiecte precum tranziția justă, neutralitatea climatică, implicațiile războiului din Ucraina, politica de coeziune și alte teme importante pentru România și la nivel european.

Uniunea Europeană continuă să rămână aproape de Ucraina

În mesajul transmis de la Bruxelles consilierilor locali, primarul Emil Boc a accentuat încă o dată coeziunea europeană în privința sprijinului pentru Ucraina.


„Europa este mai solidară ca niciodată să rămână aproape de Ucraina. 

Să sprijinim Ucraina, să câștige acest război, iar Rusia să nu câștige acest război și să sufere o înfrângere strategică, astfel încât viitorul democrației să fie asigurat în Europa”, a punctat Boc.


Solidaritate europeană pentru a trece iarna  

În contextul războiului lui Putin din Ucraina, Bruxellesul continuă să caute soluții pentru a oferi sprijin atât firmelor, cât și cetățenilor în condițiile unei crize a gazelor și a facturilor tot mai mari cărora cetățenii europeni vor trebui să le facă față. 

Potrivit asigurărilor oferite de Emil Boc, românii vor trece cu bine de această iarnă, iar în acest sens cetățenii trebuie să dea dovadă de o „solidaritate europeană” categorică.


„În egală măsură, pachetul de sprijin, pe care și noi îl discutăm astăzi la Bruxelles va avea un mare impact asupra comunităților noastre pentru a sprijini atât firmele, cât și cetățenii, în special pe cei cu venituri reduse, să poată depăși povara iernii, asigurând energia necesară, dar și un preț la factură suportabil pentru toate categoriile de cetățeni. 

Și vom trece această iarnă într-o manieră de solidaritate europeană”, a fost mesajul ferm transmis de Emil Boc de la Bruxelles membrilor Consiliului local.

România își merită locul în spațiul Schengen

Mai mult, edilul Clujului și-a exprimat convingerea că România va fi parte integrantă a spațiului Schengen, în urma rezoluției ce va fi adoptată în luna decembrie. 

„Evident, am discutat și despre spațiul Schengen, iar datele preliminare arată că raportul tehnic pe România este foarte bun. 

Noi ne-am făcut datoria în ceea ce înseamnă criteriile tehnice de aderare. De fapt, acestea erau îndeplinite de acum 10 ani. S-au prevalidat încă o dată. Decizia rămâne la nivel politic. De departe, România îndeplinește și exigențele tehnice, dar și cele politice, fiind o țară cu adevărat europeană, care merită statut de țară europeană în integralitate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen”, a conchis Emil Boc. 

„Nu mai trebuie pierdut timp. Locul României este în Schengen”, a scris miercuri, pe Twitter, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, după întrevederea avută la Bruxelles cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

 

CITEȘTE ȘI:

Întrevederea premierului Nicolae Ciucă cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Europarlamentarul Daniel Buda: „Degeaba discutăm de unitatea UE, dacă România nu e în Schengen”

Statele membre UE, îndemnate să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen

abonare newsletter