Politică
Protest! Clujenii ies în stradă împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu și pentru tăierea pensiilor speciale
Clujenii sunt chemați să iasă în stradă duminică pentru a protesta împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu, dar și pentru tăierea pensiilor speciale.
Monumentul memorandiștilor / Foto: Google Maps
Protestul are loc în stradă duminică, 2 aprilie, la monumentul Memorandiștilor din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00.
„Senatul a adoptat miercuri 29.03 un proiect de lege prin care decriminalizează abuzul în serviciu cu prejudiciu de până la 250.000 de lei. Mai multe modificări care îngreunează procesul de pedepsire ale acestor crime au fost și ele aduse legii. Nimic altceva decât un nou OUG 13 care a iscat unele dintre cele mai mari proteste din România în 2017. Protestăm ca legea să nu treacă mai departe, dar și pentru tăierea pensiilor speciale, pensii care fac altă gaură în bugetul de stat”, anunță organizatorii protestului.
Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13
Senatul a votat, miercuri, amendamentul pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului Penal reia aproape identic pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13, promovată în 2017 de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu.
Modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PNL-PSD-UDMR la un proiect de lege inițiat de Guvern în decembrie 2022. Proiectul urmează să fie votat ulterior în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Dacă amendamentul va trece de vot, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune.
Amendamentul depus de parlamentarii PNL-PSD-UDMR: „Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Adoptarea OUG 13 – care prevedea un prag valoric de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu - de către Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, a generat ample proteste de stradă în Romania.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: