Politică
Guvernul pare că protejează evazioniștii și-i taxează pe cei cu afaceri oneste. Consilier BNR: „Dezaprobare, dispreț și agresivitate față de afacerile private”
Consilierul BNR Lucian Croitoru a criticat pachetul fiscal pregătit de Guvernul Ciolacu, susținând că acesta pare să protejeze evazioniștii și să impoziteze în mod injust pe cei care desfășoară afaceri oneste.
Marcel Ciolacu discuta cu presa prezenta la Palatul Victoria inaintea desfasurarii sedintei de guvern, in Bucuresti, 3 august 2023. Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Ciolacu a stârnit critici dure din partea unor experți de marcă, iar cel mai recent atac vine din partea lui Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR. Într-un articol publicat pe blogul său, Croitoru și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele transmise de Guvern prin măsurile fiscale propuse, sugerând că acestea reflectă dezaprobare și dispreț față de libera întreprindere și afacerile private. El a scris că un alt mesaj pare a fi adresat electoratului care se bucură când „moare capra vecinului”.
Veniturile obținute prin măsurile fiscale, nesemnificative
Croitoru a subliniat că, deși inițial s-a crezut că pachetul fiscal ar putea reprezenta un efort de creștere a veniturilor statului, analiza atentă a veniturilor estimate arată că acestea sunt neglijabile. Astfel, el a ridicat întrebări cu privire la motivația reală a creșterii impozitelor și a impozitării suplimentare a unor bunuri.
„În timp ce este clar că problema bugetului în România se află, în mare măsură, pe partea de cheltuieli, privind în special modul în care acestea cresc sau calitatea cheltuielilor etc., măsurile pe care elita conducătoare le propune și care înregistrează multe critici par să fie mai degrabă pe partea de creștere a impozitării. Totuși, când analizezi mai atent ce venituri s-ar obține în mod specific din creșterea anumitor impozite, constați că nu magnitudinea acestora este motivul pentru care se dorește creșterea lor. Când vezi că veniturile pe care le-ar aduce unele măsuri sunt neglijabile, ajungi la întrebările de mai sus referitoare la dezaprobarea, disprețul sau agresivitatea pe care le conțin măsurile fiscale față de afacerile private.
(...) Dacă o mare parte dintre oameni consideră că un prim mesaj important, pe care îl formulez nu cu menajamente, ci așa cum apare el firesc în mintea omului, ar fi: „voi ce aveți îndrăzneala de a face afaceri oneste, să știți că suntem aici și avem grijă să nu răzbiți decât atât cât vrem noi! După ce reușiți atât cât vrem noi, vă vom lua foarte mult prin impozite”, atunci am putea spune că percepția referitoare la ceea ce ghidează elita conducătoare în elaborarea lor este/ar putea fi dezaprobarea și, uneori, disprețul sau agresivitatea față de libera întreprindere (...)”, a arătat Lucian Croitoru.
Pachetul fiscal menține viu „visul socialist”
Una dintre măsurile criticate de Croitoru este impozitarea suplimentară a celor care dețin imobile a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro. El susține că această măsură nu aduce venituri semnificative la buget, ci pare să fie mai degrabă o tentativă de a obține voturi politice prin taxarea celor cu proprietăți mai valoroase. De asemenea, Croitoru ridică întrebări cu privire la eficacitatea măsurilor fiscale propuse în combaterea evaziunii fiscale. El menționează că impozitarea ridicată a unor bunuri, cum ar fi mașinile scumpe, nu pare să fie o abordare eficientă pentru reducerea evaziunii.
Croitoru sugerează că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu ar putea contribui la menținerea unui „vis socialist” în care se urmărește egalizarea tuturor, dar care nu reușește să stimuleze inițiativele antreprenoriale și dezvoltarea economică: „Ceea ce face elita conducătoare prin tipul de măsuri de genul celor descrise mai sus (...) este să întrețină, conștient sau nu, visul socialist. Acest vis este ca toți să fie egali”, a mai arătat Croitoru.
Nivelul corupției pare să fi crescut
În final, Croitoru argumentează că Guvernul ar trebui să adopte o abordare diferită pentru a încuraja afacerile oneste și pentru a aborda problema evaziunii fiscale într-un mod mai eficient. Lucian Croitoru amintește, aparent tangențial, și de faptul că corupția pare să fi crescut în România:
„În România, oricâtă satisfacție ar aduce moartea caprei vecinului, ea nu poate să-i împiedice pe cei mai mulți să vadă că evaziunea încă este relativ mare și, poate, tolerată, ceea face ca în societate să se acumuleze mult dispreț față de cei care beneficiază de ea, iar experții și conducătorii afacerilor să aibă percepția că nivelul corupției în sectorul public este înalt (așa cum se menționează în «2023 Rule of Law Report», Commission Staff Working Document, European Commission)”.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: