Politică
Analist politic clujean: „Șansele ca România să intre în spațiul Schengen nu sunt cu mult mai mari decât data trecută”
Subiectul aderării României la spațiul Schengen este readus în actualitate odată cu punerea sa pe ordinea de zi a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la începutul lunii decembrie.
Speciliștii nu sunt optimiști în ce privește aderarea României la Schengen Foto Depositphotos.com
Specialiștii atrag atenția că șansele ca obiectivul aderării României la Schengen să se îndeplinească în decembrie nu sunt cu mult mai mari decât anul trecut.
Analistul politic clujean George Jiglău consideră că includerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI a acestei teme e totuși, un semn bun, tocmai acum, când nimeni nu mai avea așteptări.
„Șansele ca România să intre în spațiul Schengen nu sunt cu mult mai mari decât data trecută, (n.red anul trecut) când a apărut subiectul pe agendă, în pofida tuturor eforturilor diplomatice pe care - vizibil sau undeva, în zone mai puțin transparente pe cale diplomatică - le-a făcut statul român, diplomația română. Câtă vreme Austria și-a reiterat opoziția, nu ar trebui să avem așteptări foarte mari, ca să nu fim după aceea dezamăgiți de o nouă respingere, exact cum s-a întâmplat și acum un an. Dar asta nu înseamnă neapărat că, dacă vom avea de-a face cu o nouă respingere, tot din cauza Austriei, e un eșec al statului român, sau al Uniunii Europene, ci mai degrabă din cauza faptului că nu s-a schimbat conducerea guvernului din Austria. Trebuie să fim conștienți că atunci când spunem - Austria se opune- de fapt spunem că Guvernul Austriei se opune și mai precis că partidul aflat la guvernare, conservatorii, se opun extinderii Schengen către România și Bulgaria. Deci, câtă vreme nu va avea loc o schimbare de partid de guvernare, acolo, nu ar trebui să ne așteptăm la o schimbare de poziție.
Altfel, știm că președintele Austriei e în favoarea aderării României, o bună parte a presei e critică față de această încăpățânare de acolo. E o chestiune politică internă care din păcate ne afectează și pe noi. De aici încolo, știm că toată Uniunea Europeană susține asta (aderarea - n.red.), Comisia, europarlamentarii, statul român, președinte și guvern, toată lumea a făcut tot ce s-a putut, de aici încolo, totul e în mâna unui grup de oameni restrâns care conduce guvernul austriac.
Deci, cum spuneam, cred că șansele de aderare nu sunt cu mult mai mari decât au fost data trecută, dar, sigur că toate eforturile astea vor da roade. Simplul fapt că subiectul apare acum, pe agenda acestui Consiliu cred că este o mică victorie, pentru că nu cred că lumea se mai aștepta la asta. E o mică victorie și, din perspectiva asta putem interpreta că șansele sunt un pic mai mari, decât data trecută. Mai e timp să se mai discute, să se mai schimbe lucrurile. Așa cum arată ele acum, cu două-trei săptămâni înainte de acea întâlnire...”, subliniază George Jiglău.
Cât despre impactul pe care l-ar putea avea ratarea acestui obiectiv asupra clasei politice românești, Jiglău completează: „Singurul risc pe care îl văd în perspectiva contextului electoral e că o eventuală nouă respingere a aderării României la Schengen, acum, ar da un pic de apă la moară celor care au un discurs mai anti-european sau mai cu echivoc. Va fi o temă exploatată și la adresa celor aflați până acum și acum la guvernare și li se va spune, poate - n-au făcut destul, n-au fost în stare să se asigure că România intră în Schengen. Ar fi, însă, o manipulare pentru că, așa cum am spus, și cei care conduc statul român au făcut tot ce se putea face, și din partea UE este consens, aproape total, cum n-a fost niciodată când a fost vorba de acest subiect al aderării. E vorba de acel grup restrâns de oameni din Austria și cred că mai degrabă ar trebui să ne uităm la momentul alegerilor parlamentare din Austria și acolo să sperăm că se va produce o schimbare, după care s-ar putea ca și aderarea României şi Bulgariei la Schengen să aibă loc”.
Vă reamintim, aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie, se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii în a doua zi vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen, precum şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: