Politică
Liberalii repară disfuncționalitățile legate de subconcesionarea bunurilor proprietate publică de către societățile statului
Camera Deputaților a votat un proiect de lege al parlamentarilor PNL care conferă companiilor naţionale, societăţilor naţionale sau societăţilor aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, posibilitatea de a subconcesiona bunurile proprietate publică primite în concesiune, susține deputatul PNL Cristina Burciu.
Deputatul PNL Cristina Burciu anunță o inițiativă importantă FOTO: Facebook/ Cristina BurciuConform parlamentarului, scopul principal al legislației în vigoare până acum urmărea promovarea schimburilor internaționale și atragerea de capital străin, în vederea introducerii unor noi tehnologii, precum și a dinamizării oportunităților de utilizare a resurselor economiei naționale în anumite areale sensibile, precum porturile maritime și fluviale și zonele din apropierea punctelor de trecere a frontierei.
„Resursele financiare ale administrațiilor zonelor libere se constituie și din venituri obținute în urma aplicării tarifelor de închiriere și concesionare a terenurilor. Astfel, până la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, administrațiile zonelor libere au organizat licitații publice și au încheiat contracte de subconcesiune a terenurilor, realizând astfel venituri suplimentare.
În vederea păstrării activității și a dezvoltării societăților de stat care administrează zonele libere, legiuitorul a permis acestor entități, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Consiliilor județene sau locale, subconcesionarea bunurilor proprietate publică, care Ie-au fost la rândul lor concesionate. Astfel, derogarea stabilită a permis firmelor ce administrează zonele libere să realizeze în continuare venituri din activitățile de subconcesiune și închiriere, aceste resurse financiare având o pondere semnificativă în bilanțurile anuale”, a spus Cristina Burciu.
Potrivit liberalei, pe lânga beneficiul financiar al unităților economice administratoare al zonele libere, care se confruntă cu scăderea drastică a veniturilor, pe fondul crizelor succesive din ultima perioadă, acest tip de subconcesiune a reprezentat un sprijin real și pentru comunitățile locale și agenții economici preponderent cu activitate de producție concesionari de teren, care au investit și au creat noi locuri de muncă în zonele libere. „Actul normativ elaborat de PNL și adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, repară astfel disfuncționalitățile apărute după apariția noului Cod Ad ministrativ, reacordând societăților cu capital integral sau majoritar de stat modalitatea legală de a subconcesiona bunurile proprietate publică”, a completat deputatul PNL.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: