Politică

Parcul fotovoltaic Tineretului transformă Clujul în oraş “verde”

<p /><img src="documente/stories/05_mai/09_ziua/03-sorin-apostu-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Energia verde va fi folosită în principal pentru iluminatul public din oraş. Investiţia va scuti Primăria de costuri de circa 18 milioane de euro pentru energie.

 

Consilierii locali clujeni vor lua în discuţie, în şedinţa ordinară de mâine, un proiect de hotărâre privind reglementarea ultimelor aspecte legate de proiectul parcului fotovoltaic care se va realiza în locul cartierului Tineretului.


 

Primarul Sorin Apostu a explicat că investiţia va scuti Primăria de costuri de aproximativ 18 milioane de euro pentru energie.


“Elementul principal se referă la ceea ce Primăria va primi în urma punerii în funcţiune a acestui parc. Obligaţia de predare a locuinţelor va fi transformată în energie electrică care va fi folosită pentru alimentarea sistemului de iluminat public din oraş şi alte unităţi din subordinea primăriei, precum Spitalul Municipal. Practic, tot iluminatul public va fi alimentat cu energie verde, ceea ce ne va pune în mod clar pe harta oraşelor verzi. Firma investitoare va avea obligaţia ca pe o perioadă de 49 de ani să furnizeze 30% din energia produsă către Primărie, adică minim 3.500 MW anual. Acest lucru va însemna un cost redus pentru noi de 17.850.000 de euro, la un preţ de 105 euro pe MW, practicat astăzi de Electrica”, a declarat Apostu. De asemenea, se va încheia un contract de garanţie pentru cazul în care se va depăşi termenul de 24 de luni pentru intrarea în funcţiune a parcului de la adoptarea hotărârii.

Primarul Clujului a mai precizat că, după votul de mâine, următorul pas va fi ca Primăria să ceară investitorilor de la Polus Real Estate un grafic de realizare a lucrărilor. “Acesta este practic ultimul pas înainte de demararea efectivă a proiectului. Am primit avizul de legalitate de la Prefectură pentru hotărârea iniţială vizavi de acest proiect”, a mai informat Apostu. Din cele 203 hectare destinate proiectului, aproximativ 5,1 hectare vor rămâne cu destinaţia de ansamblu de locuinţe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter