Politică

Astăzi se dezbate moţiunea simplă pe sănătate

<p>Moţiunea simplă pe Sănătate depusă de USL va fi dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaţilor.</p> <p />

Dezbaterea va avea loc începând cu ora 16, urmând ca votul să fie dat în aceeaşi zi, la finalul discuţiilor. Deputaţii au alocate pentru intervenţii câte 10 secunde pe care grupurile parlamentare le cumulează în timpi pentru discuţii.


Moţiunea simplă, intitulată “Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu”, a fost depusă, pe 2 mai, în plenul Camerei Deputaţilor de liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Documentul este semnat de 114 deputaţi liberali şi social-democraţi.

Potrivit semnatarilor, moţiunea este îndreptată către “adevăraţii” responsabili pentru modul în care sistemul sanitar este distrus sistematic, respectiv preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul.

Deputaţii opoziţiei susţin că “în România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze”, motiv pentru care toţi responsabilii în domeniu trebuie să plece.

Semnatarii moţiunii simple îl acuză pe Traian Băsescu că “a împins România în braţele FMI” şi a propus “reducerea cheltuielilor din sănătate, a paturilor de spital, închiderea de unităţi medicale, trecerea în şomaj a medicilor şi asistenţilor medicali, deteriorarea activităţii medicilor de familie, a interpretărilor ticăloase la adresa clasei medicale în general, la generalizarea sărăciei din sistemul sanitar românesc şi lipsa de acces la tratamente, medicamente, la micşorarea salariilor, a diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor”.

PNL şi PSD mai acuză că 65% din spitalele închise aparţin unor comunităţi conduse de primari ai opoziţiei, în timp ce în comunităţile conduse de primari ai principalului partid susţinător al Guvernului nu s-a închis niciun spital.

Deputaţii opoziţiei menţionează că, potrivit analizelor indicatorilor, sănătatea românilor este din ce în ce mai precară, România având situaţia cea mai proastă dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter