Politică

1,6 milioane lei pentru exproprierile de la aeroport

<p><img src="documente/stories/07_iulie/01_ziua/05 aeroport avioane tarom operatiuni rp 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />13 terenuri vor fi expropriate în prima fază pentru construirea pistei aeroportului, la un preţ mediu de 80 de lei pe metrul pătrat.</p>

 

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de consiliu de astăzi proiectul de hotărâre care prevede terenurile care vor fi expropriate pentru construirea pistei aeroportului.


În cadrul proiectului se prevede despăgubirea către proprietari a 13 terenuri, cel mai mic fiind de 363 mp, iar cel mai mare de peste 4.000 mp. Suprafaţa medie a fiecărui teren expropriat este de aproximativ 1.000 mp. Potrivit proiectului de hotărâre, aceste terenuri fac parte din prima etapă de construire a pistei de 3.500 de metri, iar valoarea totală a sumelor plătite de Consiliul Judeţean Cluj pentru exproprieri va fi în această etapă de peste 1,6 milioane lei.

Preţ mediu de 80 lei/mp


Astfel, proprietarul terenului de 4.000 mp ar urma să primească 332.000 de lei, în timp ce pentru un teren de 2.720 mp, exproprierea va presupune plata a 214.000 lei, ceea ce înseamnă o medie de 80 de lei pe metrul pătrat. În total, vor fi expropriaţi 20.600 mp de terenuri.

În etapele următoare, vor mai fi expropriate şi alte terenuri. “Având în vedere că lucrarea de investiţii se realizează pe etape, ţinând cont că pentru construcţia pistei sunt necesare doar o parte din terenurile proprietate private afectate de expropriere, se propune exproprierea pe etape”, se arată în proiectul de hotărâre.


Proiectul, blocat de contestaţii

În acest moment, proiectul de construire a pistei de 3.500 de metri a aeroportului este blocat după ce trei consorţii au depus contestaţii la rezultatul licitaţiei pentru atribuirea contractului de construire a pistei aeroportului Cluj.


Potrivit Biroului de Presă al Consiliului Judeţean Cluj, cei trei contestatari sunt SC Romstrade SRL, asocierea Cooperativa Edile Appennino – SC Airport Management Consultancies SRL şi asocierea Construcciones Sanchez – Dominguez Sando SA – SC Delta Antrepriză de Construcţii Montaj 93 SRL – SC Drum Concept SRL.

Vă reamintim că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, clujenii de la Napoca SA, în asociere cu Icco Systems şi Geo Arc SRL Otopeni, au fost desemnaţi câştigători ai licitaţiei pentru construirea primilor 2.100 de metri din cei 3.500 de metri câţi va avea pista de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Preţul oferit de asocierea în fruntea căreia se află Napoca SA a fost de 137,8 milioane de lei. Termenul de execuţie a pistei va fi de şase luni din momentul semnării contractului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter