Politică

Opoziţia strânge semnături împotriva desfiinţării judeţului

<p><img src="documente/stories/07_iulie/05_ziua/06 horea uioreanu remus lapusan conf usl psd pnl rp 07.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Puterea nu vrea să renunţe la reorganizarea administrativ teritorială, Opoziţia nu vrea să renunţe organizarea unui referendumului împotriva acesteia.</p>

 

Clujenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu reorganizarea teritorială propusă de PDL.


Reprezentanţii USL Cluj vor să desfăşoare o campanie de strângere de semnături în trei cartiere din Cluj-Napoca. Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, şi deputatul liberal Horea Uioreanu speră să “dialogheze cu cât mai mulţi oameni” şi să strângă “zeci de mii de semnături”.

USL va strânge semnături


După ce săptămâna trecută s-au certat cu consilierii judeţeni PDL pe tema referendumului împotriva reorganizării teritoriale, acum reprezentanţii USL vor să organizeze o campanie de strângere de semnături în acest sens. Clujenii vor fi astfel întrebaţi dacă îşi doresc sau nu ca judeţul Cluj să fie desfiinţat. “Am hotărât să demarăm o campanie de strângere de semnături, mai exact să vedem dacă oamenii doresc sau nu să se desfiinţeze judeţul. Aceste referendumuri nu au fost aprobate în judeţele în care PDL este la putere. Este de asemenea, practic, prima acţiune consistentă de acest fel desfăşurată de USL. Sunt două aspecte importante aici. Pe de o parte este o consultare a populaţiei şi totodată o chestiune organizatorică. Am cerut autorizaţiile necesare de la primărie”, a spus Uioreanu.


Acţiunea se va desfăşura deocamdată în cartierele Mănăştur, Mărăşti şi în centru. “Ei au spus că nu renunţă la reorganizare, noi sperăm să dialogăm cu cât mai mulţi oameni şi să strângem cât mai multe semnături pentru ca judeţul să nu se desfiinţeze”, a spus şi Lăpuşan.

Tabelul conţine textul “Băsescu, Boc, Apostu şi Tişe vor să desfiinţeze judeţul Cluj şi comunele clujene! Nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţului Cluj şi a comunelor din judeţul Cluj”.


Referendumul USL, respins de consilieri

Vă reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, propunerea consilierilor judeţeni PSD de a organiza referendum prin care populaţia să îşi exprime acordul cu privire la desfiinţarea judeţului Cluj, în cadrul reorganizării teritoriale a ţării, a stârnit discuţii aprinse între iniţiatorii propunerii şi consilierii PDL şi UDMR. Organizarea unui referendum a fost propusă de cosilierii PSD ca proiect de hotărâre în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Judeţean Cluj, însă după o jumătate de oră de vociferări a fost respins. „Nu înţeleg de ce s-a votat împotriva unui proiect care priveşte peste 700.000 de cetăţeni”, a declarat Dan Canta, consilier PSD, după ce proiectul a fost respins. Ovidiu Turdean, consilier PDL i-a argumentat că organizarea unui referendum nu este legală deoarece legea nu a fost încă adoptată şi nu se poate face referendum pe o lege neadoptată. El a mai spus că un referendum ar presupune o cheltuială inoportună pentru bugetul local la ora actuală. Pe de altă parte, Dan Canta a mai precizat că un referendum ar costa mult mai puţin decât reorganizarea teritorială propusă de Guvern care ar înseamna dispariţia judeţelor actuale şi crearea unor judeţe mult mai mari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter