Politică

„Varza” din educaţie are mai mulţi “ţapi ispăşitori”

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/22_ziua/04 colaj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dezastrul de la Bacaureatul din acest an este doar o „constatare a unei stări de fapt”, susţin tinerii politicieni clujeni.

“Cei care nu şi-au luat examenul îşi vor găsi greu un loc de muncă anul acesta, de exemplu, dar nu trebuie marginalizaţi, trebuie ajutaţi”, avertizează Rareş Ferdean, vicepreşedinte TNL.


Învăţământul românesc este o „varză”, cred reprezentanţii organizaţiilor de tineret ale PNL, PDL şi PSD Cluj, iar elevii au simţit asta pe pielea lor.

Dezastrul de la Bacaureatul din acest an este doar o „constatare a unei stări de fapt”, care poate aduce un „plus de valoare” societăţii româneşti, susţin tinerii politicieni clujeni. Alţii sunt de părere că dimpotrivă, nu trebuie să pornim de la prezumţia de vinovăţie şi să arătăm cu degetul sau a găsi un singur ţap ispăşitor.


În urma unui studiu sociologic, realizat în cursul acestei luni de IRES a reieşit că românii dau vina pe elevi pentru dezastrul de la bacalaureatul de anul acesta. Reprezentanţii organizaţiilor de tineret ale PNL, PDL şi PSD din Cluj contrazic însă acest studiu şi susţin, la unison că răspunderea este a tuturor, de la mic la mare.

Rareş Ferdean,
în apărarea elevilor


Rareş Ferdean, vicepreşedinte în Biroul Naţional al Tineretului Naţional Liberal (TNL), este de părere că “şi în ipoteza că m-aş afla într-o mare eroare, considerând că opinia publică ar fi fost în vreun fel influenţată, totuşi, cu stupoare, constat că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului chiar susţine această judecată colectivă prin propriile declaraţii!”.

Potrivit lui Rareş Ferdean, montarea camerelor de supraveghere, a fost o măsură cu efect pe termen scurt, care din păcate i-a bulversat pe elevi, fără a aduce soluţii, ci simple constatări. “Dar aceste măsuri pe termen scurt trebuie luate pentru a avea rezultate pe termen lung. Aceşti 45% la sută care şi-au luat bacalaureatul sunt tineri bine pregătiţi din toate punctele de vedere, mă refer la educaţie în general. Dintre cei care au picat, 25% îşi vor lua bacalaureatul, întrebarea este ce facem cu restul, care nu şi-l vor lua. Cred că trebuie găsite programe pentru a-i ajuta să îşi ia examenul la anul. Încerc să spun că pornind de la aceste măsuri care au fost luate deja, şi care au avut doar rolul de a constata situaţia din învăţământ, trebuie să mergem mai departe, mai profund, nu doar să constatăm. Cei care nu şi-au luat examenul îşi vor găsi greu un loc de muncă anul acesta, de exemplu, dar nu trebuie marginalizaţi, trebuie ajutaţi. Reforma înseamnă mai mult, nu doar constatare , trebuie mers mai departe. Educaţia nu înseamnă doar învăţământ, mai puteau fi luate şi alte măsuri. Banii alocaţi învăţământului sunt puţini, exact ca în sănătate, trebuie pornit de jos, ca să nu avem generaţii de copii pierduţi”, a spus el.


Radu Raţiu:
„Societatea triază,
aşa este firesc”

Vicepreşedintele tinerilor democrat-liberali clujeni, Radu Raţiu, crede că măsurile luate anul acesta la Bacalaureat ar fi trebuit luate mai demult, „eu le susţin şi sunt întrutotul de acord cu ele, pentru că în orice societate trebuie făcută o triere în privinţa calităţii, a valorii”.


Potrivit lui Raţiu, efectele se vor vedea pe termen mediu şi lung, în următorii 10-15 ani, când oamenii vor fi mai bine pregătiţi profesional. „Şi atunci în toate domeniile va fi un plus de valoare. Până la urmă asta înseamnă competiţie, cel mai bun va reuşi. Este foarte bine că vor veni generaţii mai bune. Cei care acum vor intra la facultăţi sunt probabil mai buni decât cei de anul trecut. Vor urma generaţii de oameni mai buni în economie, în funcţiile de stat. Vom avea o nouă clasă, studenţi mai capabili, de exemplu, iar societatea românească va avea doar de câştigat de pe urma acestor măsuri luate acum. Târziu; dar mai bine mai târziu decât niciodată”, a declarat Raţiu pentru monitorul.

Oniga: “Dăm vina
unii pe alţii şi să nu mai construim nimic”

Liderul TSD Cluj, Gabriel Oniga, este de părere că 54% dintre cei care şi-au luat examenul la Cluj chiar au meritat asta. “Cred că e necesar un plan de învăţământ nu să tot modificăm din 4 în 4 ani câte ceva. Fiecare a făcut câte ceva în învăţământ, Legea Educaţiei a trecut, de exemplu, fără un acord comun, nu se poate ca legi fundamentale să treacă aşa, fără acord general. Cred că vina este colectivă. OK, elevii au dat-o în bară, cum am mai spus, doar atâţia meritau probabil să îşi ia Bacalaureatul, dar sunt de vină şi profesorii, părinţii”, a spus Oniga pentru monitorul.

Pe de altă parte, potrivit lui Oniga, profesorii sunt prost plătiţi, iar societatea trebuie să le ofere ceva dacă se doreşte performanţă, “nu să tot tăiem”: “Ne urâm unii pe alţii, dăm vina unii pe alţii, dar nimeni nu construieşte ceva. Pe de altă parte, povestea cu camerele de supraveghere este un pas într-adevăr, dacă aşa se stopează frauda, este în regulă. Dar hai să nu pornim de la prezumţia de vinovăţie în toate. Au venit cu 6% la buget, cum să aşteptăm performanţă”.

abonare newsletter